IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone отчете 5% ръст на сравнимите продажби през 2014 г.

Оперативната печалба на компанията се е повишила с 4% през миналата година

20:28 | 20.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Danone отчете 5% ръст на сравнимите продажби през 2014 г.

Френският производител на млечни продукти Danone обяви резултатите си за 2014 г., като сравнимите продажби за годината (продажбите, реализирани от извършването на една и съща дейност през два периода) се увеличават с 4,7%. 

Приходите от тях достигат 21,14 милиарда евро. Оперативната печалба на компанията се увеличава с 3,7% през 2014 г. на сравнителна база и достига 2,66 милиарда евро. Нетната печалба на Danone за годината е 1,56 милиарда евро.

Продажбите на бебешки храни в Азия изглежда са били достатъчни, за да компенсират по-слабото търсене за пресните млечни продукти на компанията. Разбивката да данните показва, че продажбите на пресни млечни продукти на Danone падат с 1% през четвъртото тримесечие.

Тази част от бизнеса, включваща продукти като Активиа, е много важна, защото продажбите на пресни млечни продукти представляват над 50% от общите продажби на компанията. Бебешките храни от друга страна носят едва 20% от приходите на Danone.

Сред основните проблеми, пред които компанията се е изправила през 2014 г., се изтъкват слабото потребление в Европа и по-слабото търсене на млечни продукти от Русия. Освен това цената на млякото растеше през 2014 г. От началото на 2015 г. обаче тя пада и ако тенденцията се запази, маржовете на печалбата на Danone ще се подобрят.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още