IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danske Bank: Отрицателните лихвени проценти заслепяват потребителите

Realkredit Danmark увеличава таксите в опит да спре повече потребителите да вземат ипотечни заеми с плаваща лихва, които изискват често рефинансиране

20:56 | 24.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съществува риск потребителите да станат слепи за възможността лихвените проценти да се върнат до нормалните нива, след като четири години те са под нулата, предупреждава ипотечното поделение на най-голямата датска банка Danske Bank, цитирано от Bloomberg.

Realkredit Danmark увеличава таксите в опит да спре повече потребителите да вземат ипотечни заеми с плаваща лихва, които изискват често рефинансиране. През 2010 г. започна пренасочване към ипотеки с фиксирана лихва, но тази тенденция се обръща и заплашва да подкопае усилията на банката за намаляване на рисковете пред рефинансирането.

Ако това продължи, няма да можем да постигнем целите си“, казва изпълнителният директор на Realkredit Danmark Карстен Ньодебо. Според мениджмънта на банката промяната по всяка вероятност е свързана с много ниските лихвени проценти в Дания.

Датската централна банка въведе отрицателни лихвени проценти през юли 2012 г., когато дълговата криза в Гърция повиши търсенето на сигурни активи. Страната с кредитен рейтинг ААА използва паричната политика, за да стабилизира кроната спрямо еврото и това накара централната банка да прибегне до безпрецедентни стимули, за да е в крак с Европейската централна банка (ЕЦБ). Повечето анализатори, които следят развитията в Дания, не очакват лихвите да се върнат на положителна територия преди 2018 г.

След толкова голям период на отрицателни лихвени проценти въпросът вече е дали домакинствата ще се чувстват имунизирани срещу вероятността от по-скъпо финансиране на дълга. „Трябва да внимаваме да не бъдем заслепени“, казва Ньодебо. „Имахме период с много ниски лихви и не бива да се приема за даденост, че ще продължи дълго“, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още