IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчната тежест в България е била втората най-ниска в ЕС през 2012 г.

Съотношението на данъците към брутния вътрешен продукт расте в Европейския съюз и еврозоната

18:15 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Данъчната тежест в България е била втората най-ниска в ЕС през 2012 г.

Данъчната тежест в България е била втората най-ниска в Европейския съюз през 2012 г., сочат данни на Евростат. Преди нас е само Литва.

Общото съотношение на данъците към брутния вътрешен продукт (БВП), което е израз на сбора данъци и задължителни социални вноски като процент от БВП, в 28-те страни членки на ЕС е бил 39,4% през 2012 г. Това представлява повишение спрямо регистрирания дял от 38,8% през 2011 г. Общото съотношение в еврозоната се увеличава до 40,4% от 39,5% през 2011 г.

От Евростат изчисляват също, че данъчните постъпления като дял от БВП са продължили да нарастват и през миналата година както в ЕС, така и в еврозоната.

Т. нар. данъчно бреме варира значително между страните членки на ЕС през 2012 г. – от по-малко от 30% от БВП в Литва (27,2%), България и Латвия (и в двете по 27,9%), Румъния и Словакия (и двете по 28,3%) и Ирландия (28,7%), до над 40% от БВП в Дания (48,1%), Белгия (45,4%), Франция (45%), Швеция (44,2%), Финландия (44,1%), Италия (44%) и Австрия (43,1%).

За периода между 2011 г. и 2012 г. увеличения на съотношението данъци/БВП с над 1 процентен пункт са регистрирани в Унгария, Италия, Гърция, Франция, Белгия и Люксембург. Най-големи спадове се наблюдават в Португалия, Великобритания и Словакия.

Най-големият източник на данъчни постъпления в 28-те страни членки са данъците върху труда, които формират над половината от общите данъчни приходи през 2012 г. - 51%, следвани от данъците върху потреблението (28,5%).

Данъците върху труда са най-големият източник на данъчни приходи в 24 страни членки, а в 13 формират над половината от общите данъчни постъпления. Най-висок дял е отчетен в Швеция (58,6%), а в България е най-ниският в Евросъюза (32,9%).

Данъците върху потреблението на различни стоки и услуги са най-големият източник на данъчни постъпления в четири страни: България, Хърватия, Малта и Румъния. В България е регистриран най-висок дял на данъци върху потреблението – 53,3%.

„Последните ни препоръки към страните членки подчертаваха нуждата от по-ниски данъци върху труда, за да се създадат работни места в Европа. Днешните данни потвърждават опасенията на Комисията“, коментира еврокомисарят за данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета.

По думите му данъците върху труда все още са твърде високи, докато други като данъците, касаещи околната среда, все още не са използвани в достатъчна степен в много страни.

„Не е нужно да се вдигат данъчните ставки, за да има стабилни приходи. В това отношение стабилният ръст на ДДС в Европа, за който свидетелстват данните, може да бъде ограничен, ако данъчните системи са по-ефективни“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още