IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните облекчения струват 3,5 млрд. евро годишно на гръцката хазна

Част от тези облекчения ще бъдат премахнати, за да влязат още 700 млн. евро в бюджета на страната за 2018 г.

18:33 | 15.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Данъчните облекчения, за които Гърция спори с Международния валутен фонд (МВФ), всяка година струват 3,5 млрд. евро под формата на невнесени в хазната приходи. Облекченията за домакинствата са в размер на почти 390 млн. евро, за бизнеса – 700 млн. евро, а от невнесения ДДС загубите за хазната са в размер на 1,1 млрд. евро годишно.

Изчисленията са на гръцкия вестник „Катимерини“.

МВФ настоява в своя нов доклад за управлението на гръцкия дълг голяма част от изключенията да отпаднат, а разходите за пенсии да бъдат намалени. Атина обаче не приема изцяло тези препоръки.

Част от данъчните облекчения все пак ще бъдат премахнати, за да се осигурят допълнителни 700 млн. евро приходи в бюджета за 2018 година. Става дума основно за разходите за здравеопазване – около 1,9 млн. гърци се възползват от облекчения в тази област и това струва 120,6 млн. евро всяка година на хазната.

Специалният данъчен статут за моряците, от който се възползват 27 300 души, намалява приходите в хазната с 91,2 млн. евро годишно, а данъчните облекчения при имотите струват 107 млн. евро.

Допълнително ще бъдат премахнати облекчения при подоходното облагане на физическите лица, които ще засегнат 2,9 млн. работещи, но ще донесат допълнителни 68 млн. евро в гръцката хазна. Ще бъдат премахнати и част от изключенията за горивата за отопление. 

"Данните на Евростат показват, че гръцката икономика се завръща към растежа, но изпълнението на целите, поставени от кредиторите, е за сметка на страданията на гръцкия народ", коментира премиерът Алексис Ципрас при срещата си с комисаря по въпросите на финансите Пиер Московиси по-рано днес, допълва агенция Ana Mpa. “Стига толкова икономии за Гърция“, допълни той.

От своя страна Московиси очаква, че Атина ще успее да се договори с кредиторите си и трябва да направи само още няколко крачки. „Нуждаем се от силна Гърция в сърцето на еврозоната“, каза той. 

Темата за втория преглед на спасителната програма на страната ще бъде обсъдена на заседанието на Еврогрупата на 20 февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още