IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax падна до двумесечно дъно, Deutsche Bank копае надолу

Търговският конфликт, конфронтация между италианското правителство и ЕС, предстоящата ескалация между САЩ и Иран - сред стрес факторите

19:33 | 29.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Набъбващият  американско-китайски търговски конфликт и нарастващите икономически опасения развалиха настроението на инвеститорите на европейските фондови борси. Спадът бе подсилен от нарастващия конфликт между ЕС и Италия за ескалиращите публични финанси на южноевропейската държава. Негативни импулси дойдоха от явните загуби на борсите в Далечния Изток и отново слабото начало на сесията на Wall Street.

Dax приключи сесията в сряда със загуба от 1,57% до 11 837,81 пункта. Още в предния ден германският водещ индекс бе приключил сесията със спад, но все още можеше да се задържи над кръглата граница от 12 000 пункта. MDax, загуби 1,72% до 24 751,48 пункта.

EuroStoxx 50, водещият индекс на еврозоната, се понижи с 1,5% до 3297.81 пункта. Френският Cac 40 се понижи с 1,7%, британският водещ индекс FTSE 100 се понижи с 1,2%. В Ню Йорк щатският индекс Dow Jones Industrial стартира със спад от 1,6% под цената на затваряне във вторник.

„Притесненията за глобалното икономическо забавяне нарастват“, коментира пред DPA анализаторът Джеймс Хюс от брокерa AxiTrader.

Освен опасенията за по-нататъшни ограничения в търговията, предстоящата ескалация между САЩ и Иран, Brexit и евентуалната конфронтация между италианското правителство и Европейския съюз са стрес факторите, пишат експертите на Helaba.

Но има и развитие в иначе вечната тема за търговската война. Китайският доставчик на мрежово оборудване Huawei настоява законът на САЩ, който изключва компанията от поръчките на ведомствата, да бъде обявен за противоконституционен. В допълнение, според съобщения в медиите, Китай би могъл да използва износа на редкоземни елементи за САЩ като лост в конфликта. Суровината е необходима за производството на мобилни телефони и други електронни устройства.

Това ще създаде сериозни проблеми за САЩ, заяви пазарният експерт Томас Алтман от QC Partners пред Handelsblatt. „Търговският конфликт остава една от най-големите опасности за световната икономика, а оттам - и за фондовите пазари".

И икономическото забавяне също засегна германския пазар на труда през май. Въпреки това броят на безработните също нарасна изненадващо със 7 000 до 2,236 милиона поради специален ефект от предходния месец. „Добрите години са зад нас“, казва икономистът Бастиан Хепърл от Bankhaus Lampe. „Сега започваме да достигаме до момент, в който няма значително подобрение на пазара на труда".

На валутния пазар еврото загуби 0,3% до 1,1129 долара.

Не липсваха и корпоративни новини. Wirecard - вероятно най-волатилният компонент на Dax за всички времена отново доказа репутацията си. В крайна сметка акциите се сринаха със 6,8%. Нямаше конкретни новини за движението. След повишението на цената от около 20% миналия месец, някои инвеститори са решили да кешират, казва борсов посредник.

Нов борсов ден, ново дъно за Deutsche Bank – това явно е мотото на най-голямата банка в Германия. Новият рекорден минимум сега е 6,12 евро, в края на търговията акцията се търгуваше за 6.16 евро и по този начин – с 2,4% надолу. Още във вторник банката беше големият губещ на германския фондов пазар и затвори сесията със загуба от 2,2% при 6,31 евро - никога недостигано дъно. До днес.

Банката се занимава със скъпото преструктуриране на инвестиционното банкиране. Тя възнамерява да избегне увеличението на капитала. Вътрешен източник казва пред Handelsblatt, че банката обмисля да намали целта си за съотношение на собствения капитал и да освободи така достатъчно пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Да, Китай държи категорически първо място в добивът на всички ебасистранни елементи на света. Това е ного стратегическо. Иначе една от причините за спихът е дивидентаджийският период. Нормално е акции на компания, (носеща 7% сгода например) да паднат дори с 8% на ексдивидентната дата, а после бавно да започнат да възстановяват... така пада например мръсната цена на облизвациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още