IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейселблум обеща да устои на призивите за публична помощ за банките в Италия

Инвеститорите в банките трябва да понесат потенциалните загуби, категоричен е председателят на Еврогрупата

22:29 | 11.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Председателят на Еврогрупата и финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Председателят на Еврогрупата и финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум. Снимка: архив, Ройтерс

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум обеща да устои на призивите за предоставяне на публични средства с цел подкрепа на банките в Италия и други затруднени кредитни институции, като настоя, че проблемите трябва да бъдат разрешени от самите банки, пише Bloomberg.

Премиерът на Италия Матео Ренци иска да получи зелена светлина от Европейската комисия (ЕК), за да рекапитализира Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и други банки, като същевременно пощади кредиторите от потенциални загуби, ако се използват пари на данъкоплатците.

Банките в страната бяха слоновете в стаята по време на първата среща на европейските финансови министри от вота за еврочленството на Великобритания, резултатите от който доведоха до разпродажби на акции и на италиански банки.

Ренци се опитва да подкрепи финансовата система, на която тежат лоши кредити за близо 360 млрд. евро, на фона на растящия натиск от страна на Европейската централна банка върху италианските банки да прочистят счетоводните си баланси и да се справят с необслужваните заеми, които подкопават кредитирането.

Представители на ЕС и финансови министри, измежду които вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис и италианския финансов министър Пиер Карло Падоан, подчертаха, че проблемът не е в програмата им при пристигането си в Брюксел за началото на срещата в понеделник. И все пак някои от тях отговориха на журналистически въпроси.

„Правилата са ясни – никаква държавна подкрепа за банките“, коментира Дейселблум пред репортери. Той добави, че възможностите са ограничени и че инвеститорите в банките трябва да понесат потенциалните загуби.

„Проблемите са много стари и натежават“, заяви холандският финансов министър. „Италианското правителство иска да разреши проблема сега и това е положително. Разрешаването на проблема зависи от ЕК и централните банки.“

Запитан за изчисленията на главния икономист на Deutsche Bank AG Давид Фолкертс-Ландау, според които ще са нужни 150 млрд. евро за рекапитализиране на най-страдащите европейски банки, сред които са италианските, Дейселблум заяви, че „винаги има и ще има банкери, които казват, че са нужни повече публични средства, за рекапитализиране на банките“.

Тук той бе категоричен, че ще устои на подобни призиви.

С отстъпчив тон Домбровскис каза, че са налице редица начини за разрешаване на проблема, ако възникнат ликвидни или капиталови проблеми в италианския банков сектор, успоредно със спазване на европейските правила, без да се накърняват финансовата стабилност и дребните инвеститори.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че са налице много начини за подкрепа в рамките на съществуващите правила и за пощада на малките спестители.

Италианските вложители ще бъдат защитени от италианското правителство, заяви преди началото на срещата на еврогрупата Пиер Карло Падоан. Властите работят по „предпазни инструменти, които, както се казва, ще се използват само, ако се наложи“, а банките, които трябва да се рекапитализират, правят това на пазарна основа, продължи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Melanisimeonova
преди 7 години
Проблемът е известен от години. През есента на 2014 години девет италиански банки не издържаха т.нар. стрес-тестове. Най-голям дефицит тогава имаше Monte dei Paschi di Siena (MPS), най-старата още действаща банкова институция в света. Оттогава насам се случиха доста неща, на явно и те са били недостатъчни. През 2015 г. в ЕС беше гласувана директива, която целеше да предотврати повтарянето на старите грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
supertrader
преди 7 години
До вчера бяха добре, сега като се разклатиха краката на ЕС решиха че ще фалират ако не им се дадат пари. Това е непуко , не е сепуко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още