IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Фрост: ЕС трябва да започне да приема сериозно Великобритания

Главният преговарящ на Лондон изтъкна, че британското правителство не е уплашено от напускане на преговорите с ЕС без споразумение

13:30 | 06.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Главният преговарящ на Великобритания за Brexit заяви, че правителството не е “уплашено” от напускането на преговорите с Европейския съюз (ЕС) без споразумение, което да влезе в сила от 2021 г., съобщават световните медии.

Дейвид Фрост коментира пред Mail on Sunday, че Кралството ще се оттегли от преходното споразумение - според което Лондон продължава да се придържа към много от правилата на блока, през декември. 

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че е “разтревожен и разочарован” от липсана на консенсус в преговорите с Великобритания. Той коментира темата, след като неформалните разговори между двете страни се провалиха, без да успеят да постигнат компромис.

Осмият кръг на формалните преговори между Лондон и Брюксел започва във вторник.

И двете страни целят постигането на споразумение следващия месец, за да могат политиците да го приведат в действие до края на т.нар. преходен период, приключващ на 31 декември.

За момента остават различията по въпроси като риболова и нивото на данъчна подкрепа, което Великобритания ще бъде способна да предоставя на бизнеса.

“Много от това, което се опитваме да постигнем тази година, е да ги накараме да осъзнаят, че имаме предвид това, което казваме, и трябва да приемат позицията ни сериозно”, каза още Фрост.

Великобритания напусна ЕС от февруари, но до края на декември промените за нея са практически много малко, припомня BBC. Времето за договаряне на споразумение между двете страни е кратко, а изказването на Фрост е допълнително предизвикателство.

“Няма да приемем разпоредби, които ни заключват в начина, по който ЕС прави нещата”, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Фъък оф дик съкърс бритас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още