Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Декарбонизирай или умри: Обръща ли Европа гръб на природния газ?

Новите европейски регулации и засилващата се ангажираност от страна на бизнеса да „прочисти“ своите активи хвърлят сянка върху бъдещето на суровината

Декарбонизирай или умри: Обръща ли Европа гръб на природния газ?

Снимка: Pixabay

Природният газ – преди определян като ключ за осъществяването на енергийния преход в Европа – сега се оказва, че може би няма да е от толкова голяма полза.

Политиците в Европейския съюз (ЕС) прекараха години в прославяне на добродетелите на газа, наричайки го „най-чистото от изкопаемите горива“ и „мост към бъдещето с по-ниски въглеродни емисии“, пише екипът на Hellenic Shipping News. 

Още по темата

Но светът - и в частност Европа - бързо измества фокуса си от газа, което означава, че има риск да бъде изоставен в надпреварата за зануляване на въглеродните емисии.

Газовите проекти стават все по-уязвими, тъй като финансистите и ръководителите на компаниите са изправени пред натиска от своите акционери и инвеститорите да не инвестират в изкопаеми горива.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) многократно преразглежда своите оценки за по-дългосрочно търсене на газ в ЕС. В последните си пет енергийни перспективи картината за 2040 г. се влошава постепенно, от оценка за търсенето на газ от 466 млрд. куб. м, представени в перспективата от 2015 г., до едва 386 млрд. куб. м, предвидени през 2019 г.

Газът не може да избяга и от мащабните протести на екологичните групи, водени от Грета Тунберг, които акцентират върху въпроса за въглеродните емисии.

Зелената сделка

Не много отдавна Южният газов коридор например беше проектиран и построен на обща стойност от около 40 милиарда долара.

Сега ЕС се занимава със своята „Зелена сделка“. И ролята на газа в нея е съмнителна.

Новият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен постави климата на първо място в политиката си за следващите пет години, като планира ЕС да изхвърли от икономиката си въглерода до 2050 г.

Това е доста по-амбициозно от настоящата цел на ЕС да намали емисиите си с най-малко 80% спрямо нивата от 1990 г. до 2050 г. За да постигне това Фон дер Лайен иска да увеличи целите на ЕС за 2030 г. за намаляване на емисиите с поне 50%, в сравнение с 40-те процента, договорени през 2018г.

Ако това бъде одобрено от законодателите на ЕС - а Европейският парламент (ЕП) вече призова за намаляване нивото на емисиите с 55% до 2030 г. - тогава газът би могъл да бъде изместен преди 2030 г. от възобновяеми източници и енергийната ефективност.

ЕК създаде и „Фонд за справедлив преход“, който може да мобилизира до 50 милиарда евро (55 милиарда долара) публични пари, за да помогне на тежката промишленост, като рафинериите и стоманодобивните предприятия, да намалят емисиите си.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
7
 
5
 
13
zelka007 до: Sokratus
преди 1 година
хаха ... днес я видях новината , и си викам ... ти ще си човекът дето ще я съобщи на импа ... :)))
6
 
4
 
12
zelka007 до: supertrader
преди 1 година
въглеродът е основата ... никой не отрича . виж парниковите газове и как въздействат е друго нещо . има около 50 парникови газа . един от тях е въглродният диоксид , може да не е най-силният но е най-масовият отделян от човешката дейност . при изгарянето на фосилните горива се отделят един куп газове . качествено - некачествено , бих написал с по-голямо КПД ... отделят се малко повече или малко по-малко ... :))) ... физико-химия на процесът , не можеш да я промениш . ВЕИ не са мода а решение на проблемът ... топлинните машини ? не знам какво визираш зад това понятие . има обем въглероден диоксид , и други парникови газове , които планентата може да "рециклира" - най-образно казано ... :))) ... над определено количество , те се натрупват и водят до по-горе споменатия парников ефект ... екосистемата на планентата не може да ги рециклира ... :))) ... това е ...горенето на биоотпадъци е вид ВЕИ технология . дето пишеш слама ... това са всички неща дето остават след реколтата от земеделски култури , които не употребяваме . от едни култури са много от други по-малко . идеята е , че могат да се изгарят и да правят топлина за топлинните машини ... :))) ... при горенето им се отделя около 80% по-малко въглероден диоксид , не се отделят серни и азотни окиси , които се отделят от въглищата и петролните продукти . освен това въгллеродът , който отделят догодина се абсорбира пак от следващата реколта ... :))) ... докато при фосилните не е така ... :))) ... КПД-то на инсталациите за горене , и генериране на биоетанол , на такива земеделски и горски отпадъци (полезната дървесина в едно дърво е около 43% другото се изхвърля) зависи от няколко фактора ... има доста материал по въпроса ... ако ти е интересно затърси по нетът ... не знам защо си мислиш че "те там горе" не знаят как сме "ние долу" ... ?! какво те навежда на тази мисъл ?!
2
 
9
 
11
dikens15 до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
Е те еврейчетата от както свят светува се чудят как да набутат хората по кибуци и в безкласови безполови и безродови общества. Както в комунизма, които е тяхно творение. Измислицата с т.нар.глобално затопляне ( който също идва от тях) само е още един повод да бутат народите по този път. П.С. Извинявам се, имам предвид ционистите не евреите.
5
 
7
 
10
Sokratus до: Императорът
преди 1 година
Председателю днес е ден за мълчание! Напусна ви видният член - Лудият Майк! Човек дал живота си за вашата кауза и вашият клуб!Е той не успя да докаже, че земята е плоска, но ви остави посоката на вашето развитие - към космоса без завръщане!Отричането на науката - самоубива!;)
3
 
10
 
9
supertrader до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
Въглеродът е в основата на живота на тази планета, това за въглеродния диоксид как променя климата не е вярно със сигурност. Вярно е че при некачественно изгаряне се отделят други газове и те могат да увеличат парниковия ефект. Точно на некачественното изгаряне се набляга покрай модата на ВЕИ, те не са енергиен фактор но заради тях се затормозва развитието на топлинните машини които ако се усъвършенстват са много пъти по еко. Горят се дърва нискотемпературно, горяли слама и суха трева , не е нормално. Тези горе в ЕС знаят ли как живеят хората, да слязат за 5 минути да видят.

Още от Европа
АЦБ иска по-строги правила за контрола върху банките заради Greensil