Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Делът на ВЕИ в Германия се свива заради слабото вятърно производство

В същото време производството на електроенергия от ядрени мощности, въглища и газ нараства с 19,7% до 170 млрд. кВтч

Делът на ВЕИ в Германия се свива заради слабото вятърно производство

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) при потреблението на електроенергия в Германия се свива с 8,1 процентни пункта до 42,6% през първата половина на годината, тъй като производството на вятърна енергия намалява, съобщава Ройтерс, цитирайки индустриални групи. 

Още по темата

Оншорните и офшорни вятърни мощности покриват 21% от търсенето на електроенергия спрямо 28% през предходния период, посочват в съвместно изявление индустриалната асоциация за комунални услуги BDEW и Центърът за изследвания на слънчевата енергия и водорода (ZSW).

Изчисленията са направени в съответствие с изискванията на Европейския съюз (ЕС), като взимат предвид пазарния дял при потреблението, а не при производството – база, приета от правителството на Германия относно дефинициите на националните климатични цели.

Като цяло консумацията на енергия в Германия за първите шест месеца на годината нараства с 5,5% до 285,5 млрд. киловатчаса (КВтч). Вътрешното производство на електроенергия се увеличава с 4,6% до 292,1 млрд. КВтч, което запазва ролята на Германия като нетен износител, показват данните.

Производството на електроенергия от възобновяеми източници, което заедно с вятърните мощности включва още слънчевата енергия, хидроенергията, биомасата, отпадъците и геотермалната енергия, допринася за общо 121,7 млрд. кВтч, което е с 11,3% по-малко спрямо година по-рано.

Произведената от оншорни вятърни мощности енергия достига 48,1 млрд. кВтч, което е спад от 20,6%. При соларната енергия се наблюдава леко увеличение от 1,5% до 28 млрд. кВтч, докато при биомасата е регистриран спад от 0,8% до 22,2 млрд. кВтч. Производството при офшорните вятърни турбини се свива с 16,2 на сто до 11,7 млрд. кВтч.

Конвенционалното производство на електроенергия от ядрени мощности, въглища и газ достига 170 млрд. кВтч за шестте месеца, което представлява ръст от 19,7%.

Най-голямата европейска икономика цели да намали въглеродните си емисии до 2030 г. с 65% спрямо нивата от 1990 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Накъде тръгва германската икономика при нова власт?