IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократи настояват Байдън да използва всички сили, за да спре "Северен поток 2"

Един от критиците е прочулият се у нас председател на комисията по външна политика Боб Менендес

10:54 | 24.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трасето на проекта &quot;Северен поток&quot;. <em>Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на проекта "Северен поток". Графика: "Газпром"

Двама сенатори от Демократическата партия призовават президента на САЩ Джо Байдън да използва цялата си дипломатическа тежест, за да спре "Северен поток 2", пише Ройтерс. Един от тя е председателят на комисията по външна политика Боб Мемендес, който стана известен в България с критиките си срещу корупцията и проблемите в съдебната система.

Менендес и и Джин Шахин, който е председател на подкомисията за отношенията с Европа, поискаха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да побърза със санкциите срещу газопровода.

Двамата са категорични, че "Северен поток 2" трябва да бъде спрян и администрацията в Белия дом спешно да предприеме действия в тази насока, защото и в момента строителството продължава и тръбопроводът ще бъде построен до края на годината.

До този момент от Държавния департамент не са коментирали исканията на двамата съпартийци на Джо Байдън.
Строителството на "Северен поток 2" напредва и до момента са положени към 95% от тръбите по дъното на Балтийско море. Строителството сега се извършва около бреговете на датския остров Борнхолм.

Проектът предвижда изграждането на още две тръби, които дублират трасето на "Северен поток ", който функционира от 2011 година. Плановете са по новите тръби да бъдат пренасяни още 55 млрд. куб. метра газ годишно, с които да бъдат покривани растящите нужди от енергия на Германия, след като страната се отказва от въглищата и от ядрената енергия.

Затова и в Германия и Русия настояват, че "Северен поток 2" е изцяло икономически проект. В САЩ обаче виждат геополитическа заплаха за Европа. Тръбите ще заобиколят и Украйна, с което съществено ще намалят парите за транзит на руския газ в Европа, които Киев получава.

Според поддръжници на проекта обаче САЩ имат икономическа цел за спирането на газопровода - опитват се да пробият и на газовия пазар в Европа със своя втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
да му мислят германците , нас Бащицата (да се слави името Му) ни свързА с терминала в александруполис , ще си точим втечнен газ ... а на дядя вова копейките ще намалеят пропорционално ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Gerasim_Burgaski
преди 3 години
сп2 - АСТА ЛА ВИСТА baby
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още