IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Der Spiegel: Без руски газ Европа няма да напълни газохранилищата

Възможно е това все пак да стане, но само ако Старият континент напълно спре промишлеността си

12:30 | 01.05.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Страните от Европейския съюз ще могат да напълнят газовите си хранилища на 2/3 без да ползват суровина от Русия, само ако синьото гориво бъде спряно към промишлените предприятия през пролетта и лятото, пише германското издание Der Spiegel.

Според изданието изявленията на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Европа е готова да спре доставките на газ от Русия, ако Москва приеме само плащане в рубли, са „твърде красиви, за да са истина“.
Позовавайки се на учени, Der Spiegel отбелязва, че при намаляване на доставките на газ от Руската федерация с две трети е невъзможно да се напълнят хранилищата с обеми, достатъчни за преминаване на зимния период.

Изчислителен модел на Изследователския център в Юлих показва, че тази година в Европа ще трябва да бъдат спестени повече от 300 тераватчаса природен газ (около 30 милиона кубически метра), за да се изпълни планът на ЕС, представен в началото на март, съобщава Der Spiegel в новия си брой.

Това количество съответства на около една трета от годишното потребление на цяла Германия. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че до края на годината държавите членки на ЕС могат да се откажат от две трети от доставките на газ от Русия и да ги заменят с газ от други източници. В същото време държавите трябва да напълнят хранилищата си до поне 80% от максималния им капацитет до ноември, за да могат при необходимост да изкарат следващата зима без руски газ.

Според изчисленията на модела на Института за анализ на технико-икономически системи в Юлих двете цели могат да бъдат постигнати само при значително намаляване на ползването от промишлеността, съобщава още Der Spiegel. Според анализа всички стоманодобивни, химически и циментови заводи в ЕС ще трябва да бъдат спрени от днес до края на юли, а газовите електроцентрали - почти през целия юли.

Това е единственият начин да се постигне междинната цел на ЕС за запълване на 63% от съоръженията за съхранение до 1 август, показват още изчисленията в модела на Института в Юлих. Ще са необходими допълнителни ограничения за индустрията през октомври, за да се достигне 80-процентното ниво до 1 ноември. Всичко това важи дори при оптимистичното допускане, че вносът на втечнен природен газ (LNG) и газ по тръбопроводите от други държави може отново да се увеличи значително.

„Ако съоръженията за съхранение трябва да бъдат запълнени в съответствие с планираните цели и същевременно доставките от Русия - да бъдат намалени толкова силно, това ще бъде възможно само със значителни ограничения за промишлеността и електроцентралите", казва пред Der Spiegel Йохен Линсен, професор в изследователския център в Юлих.

Междувременно германското правителство изготвя закон, който да ускори изграждането на терминали за внос на втечнен природен газ (LNG). Федералното министерство на икономиката и технологиите, в сътрудничество с Министерството на околната среда и Министерството на правосъдието, е изготвило проектозакон за ускоряване на проектите за втечнен природен газ в Северна Германия и го е представило за ведомствено одобрение, предава DPA, като се позовава на източници от Министерството на икономиката и технологиите.

„Целта на закона е всички процедури по одобрение и разрешаване, както и възлагането на обществени поръчки и концесии да се извършат значително по-бързо, отколкото е възможно при сегашното правно положение, и по този начин да се постигнат бързи одобрения и интегриране на втечнения природен газ на германския пазар", се казва в съответния документ.

По-конкретно, на лицензиращите органи се разрешава да преустановяват временно изпълнението на определени изисквания, като например оценки на въздействието върху околната среда, при определени условия. Законът ще се прилага за плаващи и наземни терминали за внос на втечнен природен газ, които ще бъдат одобрявани и пускани в експлоатация по-бързо. И при двата варианта ще трябва да бъдат изпълнени инфраструктурните изисквания, например да бъдат свързани с газопроводната мрежа, а в някои случаи ще трябва да се адаптират пристанищните съоръжения.

Германия иска да намали много бързо зависимостта си от руския природен газ. Замразяването на доставките на газ за Полша и България, инициирано от Русия миналия вторник, засили опасенията и в Берлин от подобна внезапна развръзка. В момента съществуват конкретни планове за терминали за втечнен природен газ в Щаде, Вилхелмсхафен и Брунсбютел.

В плана за спешни случаи на Германия е предвидено, че приоритетно трябва да бъдат снабдявани клиенти като частни домакинства или социални услуги - като болници. Икономии могат да правят само предприятия, които се нуждаят от газ за производството си, или за гориво за електроцентрали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Слабоум, нещо опитваш да обвържеш българофилията с русофилията ли? Доста жалко! Интересите на България са много различни от това, за което църкате ***! Газ с цена х2 на Германия, 90% зависимост от мордорски петрол, ако може ново руско АЕЦче, че да има чатал и на тока и тн. Това не са български интереси, таварищ слабоум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Е че голям праз.За пандемията можаха да ги спрат , сега кво им пречи.Нямало да работят месец два няколко отрасъла (циментови, стоманодобивни и химически предприятия)дето съставляват 3-4% от икономиката на ЕС.Според мен даже и по-малко.Малка цена ми се струва това за събарянето на Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Да, добре- но какво ме интересува ти какви хапчета пиеш и за какви заболявания ги пиеш- темата на статията е друга;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 1 година
Юрка редовно хапчетата - тия на 2ч да не ги забрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
''...но нито веднъж не каза че си българофилка...'' Че то се подразбира, русофиле- кога се е чуло и видяло за етническа рускиня или друга небългарка по етнос и по гражданство, Р.България да е държавата на 1во място в сърцето и душата й, а... БЪЛГАРИЯ НАД РУСИЯ- това е моето Символ- верую. Да- за теб нещата не стоят така, но държа да ти припомня, че България е държавата на БЪЛГАРИТЕ и че в нея гражданите с майка и баща- етнически българи, сме много повече от вас- лицата с един от родителите, който не е етнически българин- т.е. децата от смесените българоруски бракове. Мнозинството сме ви дали правото да се чувствате едни от нас, а вие ни се качвате на главите и си въобразявате, че имате право да изисквате от нас да обичаме русия като своя Родина и предвид производа ви, и ние да имаме две Родини. Е- не сте познали- за всички етнически българи с майка и баща- етнически българи, БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА РОДИНА- ние сме цялостни, не сме раздвоени в чувствата си като вас- децата от смесени българоруски бракове и НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ да приемаме вашата гледна точка за две Родини като своя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 1 година
Това че си плащаш данъците в БГ не те прави българофилка, ти сама отново повтори че си русофобка но нито веднъж не каза че си българофилка- Когато българофилите станеме мнозинство в тая държава тогава ще се оправим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 1 година
"Възможно е това все пак да стане, но само ако Старият континент напълно спре промишлеността си" . . . Анджък де - нали това е целта на едни, дето не живеят на Стария континент . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
Не съм платена русофобка, а етническа българка, единствено българска гражданка, плащам данъци САМО на държавата България, а двата ми фамилни рода са български етнически родове с над 250 годишна история. Проблемът на всички русофили в България е само един- че сте изменници и предатели на БЪЛГАРИЯ, и че въпреки, че не сте руснаци, си въобразявате, че като сте русофили, и руснаците ще ви погледнат с добро око. Никой не обича предателите на народа си- дори руските неонацисти. Така, че- вашият проблем се решава само по един начин- чрез стоварването ви на един стадион, минаване през полиграф с един единствен въпрос- за вас русия над България ли е, и при положителен отговор на този въпрос- лишаване от българско гражданство и поживо- поздраво да си заминавате в истинската ви родина- русия. Българите ВИНАГИ поставяме България НАД русия- и дума не може да става за знак на еднаквост при отговор на въпроса коя държава е родината на БЪЛГАРИТЕ, коя държава за БЪЛГАРИТЕ е винаги на 1во място...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
Кухи моля те разкажи ни за гнидите от Шпигел тези мръсни комунисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 1 година
Ето това е проблема на България, платените русофоби сте повече от неплатените българофили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още