IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Der Spiegel: Германското правителство се опасява от руско влияние в България

Бившият канцлер Герхард Шрьодер, който сега работи за „Газпром“, се очаква в София през следващата седмица, пише списанието

11:58 | 12.05.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руската държавна компания &quot;Газпром&quot; може би е продиктувала законовите формулировки, свързани с изграждането на газопровода &bdquo;Южен поток&rdquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руската държавна компания "Газпром" може би е продиктувала законовите формулировки, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток”. Снимка: Ройтерс

Вътрешни доклади на федералното правителство на Германия предупреждават, че Русия разширява влиянието си в България, като я използва за предмостие за Европейския съюз (ЕС). Една трета от икономическото производство, пряко или непряко, се контролира от Москва, показва разузнавателна информация на Берлин, с която се е сдобил екип на седмичното списание Der Spiegel.

Управляващата коалиция от социалистите и партията на турското малцинство ДПС се смята за верен помощник на Москва. В партиите, съставящи правителството, има стари кадри на комунистическата партия, разузнаването и много богати български олигарси, които правят изгоден бизнес с фаворитите на Владимир Путин, посочва списанието.

Отношенията между Москва и София са толкова близки, че Русия оказва пряко влияние върху законодателството на балканската държава. През миналата седмица на бял свят се появи информация за поверителни писма от руския енергиен гигант „Газпром” до Министерството на икономиката в София. От тях се разбира, че руската държавна компания е продиктувала законовите формулировки, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток”, пише в статията.

Правителството презрително финтира Европейската комисия, обявявайки част от газопровода за прост конектор и вкарвайки го в морската акватория, за да избегне част от правилата на ЕС, отбелязва още изданието. Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер дори се срещна по този повод с българския енергиен министър. Сега случаят ще се решава на експертно ниво, заяви Йотингер пред Der Spiegel. “Ако България в действителност измени закона си, тогава ние ще реагираме по съответния начин и ще предприемем правни действия, за да се гарантира съответствие с правилата на ЕС", добавя той. 

Независимо от опасенията за нарастващо руско влияние върху София, германският политик и кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия – Мартин Шулц, посети предизборно мероприятие на управляващите социалисти в София“, пише още списанието. Според изданието през следващата седмица предстои и посещение в България на бившия канцлер Герхард Шрьодер, който работи за „Газпром“ и е пример за близки отношения с Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
ако се продължава така тоя *** ще се РАЗПАДНЕ.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Щото явно не виждат ***. Ама още по лошото е че не го и надушват. А човек без зрение и обоняние ака на една и съща купчинка и се радва на топлото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 9 години
Е не ми е ясно що ти цъкат минуси след като очевидно си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
supertrader
преди 9 години
Пък мен ме притеснява че Меркел е агент на Щази и получава заплата от Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Опитвам се да се забавлявам, като опонирам на "десните" евроатлантици и капиталисти тук, въпреки, че последното не е ясно колко е запълнено със съдържание - не е ясно колко от тах някога са платили поне една заплата някому, пък било то и на жена си, за да скатаят малко ДП... хехе.Ооообаче, когато на контролното табло на душата и разума ти е отвинтен бушона на истината и обективността, тогава нещата наистина не са добре!Как може никой да не реагира на една такава помия, каквато е тази статия, която се позовава на ГЕРМАНСКОТО (!!!!) списание Der Spiegel - между другото уважавано издание със статут на имиджмейкър! Как може точно германците да леят тази го^вняна река по наш адрес, след като именно те точат ежегодно 50 млрд. м3 газ от Русия по тръби, заради които специално писаха закони, после ги поправяха, а накрая и официално изключиха целия проект от действието на всякакви европейски закони!!!За какви български лобита и шпиони на Москва ще ми пишат ТОЧНО ГЕРМАНЦИ, когато техният бивш канцлер само преди месец си празнува рождения ден в Санкт Петербург, а прегръдката му с Путин обиколи световните агенции!!!Някой схваща ли за какво става дума? Калъфите, дето ще ми нацвъкат сега минуси, могат ли да споделят как виждат нещата от тази гледна точка?Започвате ли да схващате в какъв *** сме се набутали?!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
ХахаЕдин път германското правителство да земе да се уплаши от българската конкуренция в газовия сектор на отношенията ЕС/Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Забравяш и каква беше покупателната способност на тогавашните заплати. 100 лв бяха МНОГО повече особено сметките ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха... а случайно да отчиташ факта, че едно време в България заплати взимаха близо 5 млн. човека, а сега са под 2 млн.?Само бройлер, който не е виждал как се тъпчеха денонощно влакове с пресни плодове и зеленчуци или консерви за износ на Сточна гара (беше модерно като студенти да бачкаме като хамали там за некой лев) или не е виждал керваните с хладилни тирове на СО МАТ, които разкарваха български мръвки и сирена от Хамбург до Кувейт и Москва може да сравнява някога и сега. Няма да отварям дума за заводи за облекла и обувки, които работеха основна за западна Европа!Причините - майната им! Съгласен съм, че сами си го направихме. Проблемът е обаче в лъжите и манипулациите - те никога не са добра основа за това, което ще се гради върху тях! Били сме *** и са ни излъгали, затова ни е го^вняно и къщето, дето направихме. Въпросът е дали ще продължаваме да търпим да ни лъжат и все по-нананататък... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Ама чакай сега, що се притесняват? Те освен да налагат правила друго не правят. Уж сме равноправни, пък сега се опасявали, че тука се прави неоторизиран от тях бизнес. Хем искат да сме в техния блок, хем не правят нищо, хем пречат да се развива бизнес. И сега какво, всички решения ще се взимат в Брюксел? Да вземем да си закрием парламента, и да разчитаме на европейския. Хем пари ще спестим за безсмислени марионетки, хем няма да ни се карат господарите, че се заглеждаме в друга посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
ти повече КЛОШАРИ - ровещи по КОФИТЕ ВИЖДАЛ ли си НЯКОГА......!!!!????...... АЗ НЕ.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още