IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank и Commerzbank дават нов тласък на преговорите за сливане

Двете банки водят разговори, които все още не са официални и преговарящите нямат мандат от управителните съвети за сключване на сделка

17:03 | 08.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските банки Deutsche Bank AG и Commerzbank AG дават нов тласък на преговорите помежду си за потенциално сливане, съобщава източник на Bloomberg, запознат с хода на събитията.

Към момента разговорите са неофициални и управителните съвети на двете банки не са дали мандат за сключване на споразумение, посочва още източникът. Deutsche Bank все още разглежда и други варианти, въпреки че възможността за сделка става все по-голяма, след като главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг се е отказал от възраженията си, съобщават източници.

Година след поемането на поста Зевинг продължава с опитите да обърне тенденцията за понижение на приходите на фона на икономическо забавяне, което все още възпира нормализирането на лихвените проценти. Запознати с позицията на финансовото министерство в Берлин посочват, че властите, включително финансовият министър Олаф Шолц и неговият заместник Йорг Кукис, подкрепят идеята за сливане на банките преди допълнително влошаване на ситуацията.

По-рано през февруари Deutsche Bank потвърди целите си за печалба през 2019 г., но също така даде ясно да се разбере, че ще е необходимо прилагането на по-строги мерки, ако пазарите не са в кондиция и приходите продължат да спадат. Източници посочват, че януари е бил тежък за търговския бизнес, въпреки че февруари е предложил известно подобряване на условията.

Deutsche Bank и Commerzbank не за първи път обсъждат възможността за сливане. Темата бе повдигната преди това през лятото на 2016 г. по времето на тогавашния изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян. Зевинг също бе част от преговорите като ръководител на подразделението за продажби на дребно.

Три години по-късно двете банки не се намират в много добро положение. Commerzbank запази по-голяма част от финансовите си цели за 2020 г., след като сви прогнозите си за приходи. Deutsche Bank на свой ред продължава да изпитва затруднения в борбата с понижаващите се приходи. И двете финансови институции загубиха повече от половината от пазарната си стойност през изминалата година.

За Deutsche Bank необходимостта да се справи със ситуацията се изостря заради високите разходи по финансиране и риска от понижаване на кредитния рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още