IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank и Credit Suisse - кризата с идентичността продължава

По-малко от година след като като са с нови изпълнителни директори, бъдещето на двете банки все още е неясно

18:23 | 24.04.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Краян <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джон Краян Снимка: архив Ройтерс

Когато миналото лято Джон Краян и Тиджан Тиам станаха новите изпълнителни директори на Deutsche Bank и Credit Suisse, инвеститори, регулатори и служители ги приветстваха като лидерите, които могат да преобразят две от най-големите инвестиционни банки в Европа. По-малко от година по-късно, радостта вече я няма, коментира Bloomberg.

Главните изпълнителни директори на Deutsche Bank и Credit Suisse са притиснати както от инвеститорите, които искат повишаване на рентабилността, така и от и служителите, деморализирани от съкращенията, ниското заплащане и крайните критики на шефовете им. Акциите и на двете банки са поевтинели с над 30% тази година, достигайки най-ниските си цени от десетилетия насам.

Двамата директори поеха мандати, чиято цел е да се справят със скъпите бизнеси за търговия с дълг, остарелите технологии и слабия контрол, който доведе до нарастващи съдебни такси, изяждащи капитала им. Оттогава насам забавянето на пазара накара някои инвеститори да се питат дали плановете са достатъчно добри, докато други предупреждават, че твърде голямото намаляване на разходите ще потопи компаниите в още по-голяма криза.

Моралът в Deutsche Bank вече вървеше надолу, когато Краян замени главния изпълнителен директор Аншу Джаин през юли. Както той, така и Тиам, който се присъедини към Credit Suisse през юни, отчуждават инвестиционните банкери и трейдъри заради съкращенията, по-ниските бонуси и критиките за прекомерни заплащания, твърдят сегашни и бивши мениджъри в двете компании, поискали анонимност заради вътрешното естество на темата.

Deutsche Bank е изправена пред потенциално изтичане на мозъци, особено сред младите и способни служители, които кандидатстват за позиции в банки, които иначе не биха обмисляли, твърди един от мениджърите. Планът на компанията да ребалансира заплащането като намали бонусите, докато в същото време увеличава заплатите на някои служители обезкуражава и някои по-високопоставени служители. Засега от компанията обаче твърдят, че нямат проблеми със задържането или привличането на служители.

В Credit Suisse също много високопоставени банкери и трейдъри вече са напуснали, докато други се оплакват, че Тиам не разбира бизнесите им или не го е грижа за тях. Дори тези трейдъри, чиято работа не е в опасност, казват, че настроенията в подразделението за глобалните пазари е мрачно.

И двамата директори изразяват нетипичен критицизъм срещу баните си. Краян, който преди бе председател на комисията по одит към надзорния съвет в Deutsche Bank, иронизира прекомерното заплащане, „античните“ IT системи и „неприемливите“ съдебни разходи. Тиам също изказва критики към заплащането на инвестиционните банкери и заяви, че служителите трябва да приемат, че то може както да върви нагоре, така и надолу. Той иска да се отърве от рискови позиции колкото се може по-бързо, за да защити бизнеса за управление на благосъстоянието, което според много клиенти може да бъде повлияно от още лоши новини, казва един от източниците.

И макар Краян да признава, че тонът му може би е бил шокиращ, той добавя, че екипът му се опитва да пренасочи фокуса от „разчистване на банката“ към мотивиране на служителите. „Трябва да осигурим възвращаемост на акционерите, трябва да увеличим капитала на банката, но и трябва да останем конкурентоспособни и да сме сигурни, че хората ни са достатъчно мотивирани да обслужват клиентите ни“, каза той миналия месец на конференция във Франкфурт.

За Краян и Тиам трудната задача на преструктуриране на банките с намаляваща печалба е засилена от куп лоши новини. Неспособността на Deutsche Bank ясно да комуникира, че може да изплати купони по най-рисковия си дълг и последвалият ръст на разходите за гарантиране на облигациите ѝ са допринесли за загуби по приходите през първото тримесечие, заяви Краян на конференция в Лондон миналия месец. Тиам, ударен от неликвидни търговски позиции, които вероятно ще доведат до загуби през първото тримесечие, обеща още по-големи съкращения на разходите в Credit Suisse миналия месец.

Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Мрънкат срещу прекалено големите съдебни разходи. Наричат ги неприемливи.Ами да са си правили сметката преди да развиват дейности в нарушение на законите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 7 години
Мда, интересен анализ, поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Напротив, бъдещето им е ясно и то е банкрут в стил Лемън Брадърс. Този банкрут ще сложи края на безумния експеримент наречен "единна европейска валута" и ще постави Германия на колене точно както през 1917 и 1945г. Единственият въпрос е дали DB ще оцелее още година две или всичко ще свърши още 2016.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Nathan
преди 7 години
Deutsche Bank беше заграбена още по времето на Хитлер от законните и собственици и до днес властта в банката се държи неправомерно от германското правителство, което винаги се е дистанцирало от ксенофобските действия на Хитлер, но никога не се отказа от нито един актив, придобит насилствено във времето на нацистка Германия. Иначе състоянието на банкта е отчайващо. Токсичните й вземания ( около 50 трил. евро несъбираеми вземания и вземания срещу банката) надхвърлят многократно активите й ( по-малко от 1 трил.евро).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
kloynat
преди 7 години
няма лапаници ве4е в банките лихвите са отрицателни и кво правим сега ммммааарио драги ще ги фалира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още