Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Deutsche Bank и SocGen отчитат по-слабо представяне в нов тест на ЕБО

Резултатите ще са фактор при определянето на политиките за дивидента на ЕЦБ, посочиха от регулатора

Deutsche Bank и SocGen отчитат по-слабо представяне в нов тест на ЕБО

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Deutsche Bank и Societe Generale са сред най-зле представящите се банки в актуален стрес тест на европейските кредитори , който регулаторите ще имат предвид, когато обсъждат правилата за изплащането на дивиденти.

Основният капитал от първи ред (CET1) на Deutsche Bank – един от най-важните мерки за финансова сила, се свива с 620 базисни пункта до 7,4% в неблагоприятен сценарий, според който ще има продължителен период на ниски лихвени проценти и силно свиване на икономиката за период от три години. При Societe Generale понижението е от 562 базисни пункта до 7,5%. Това показва оценката на Европейския банков орган (ЕБО), публикувана в петък и цитиран от Bloomberg.

„Deutsche Bank показва своята устойчивост в потенциална икономическа криза дори и при по-труден и неблагоприятен сценарий“, казва главният финансов директор Джеймс фон Молтке в позиция. Той също така посочи, че ръстовете на печалбите през първата половин година на 2021 г. не са били взети предвид в теста.

Тестът на ЕБО, който включва 50 банки в региона, не поставя оценка „преминал“ или „провалил се“, но помага на Европейската централна банка и други регулатори при определянето на капиталовите нужди на финансовата система, както и при отпускането на дивиденти и бонуси на персонала. По-рано този месец ЕЦБ съобщи, че икономическите условия се подобряват достатъчно, за да вдигне ограниченията за изплащане на дивиденти през септември.

Неблагоприятният сценарий в теста на ЕБО показва, че като цяло повечето банки са по-добре подготвени след пандемията за справяне при тежки икономически кризи, отколкото три години по-рано. Те са успели да натрупат общо съотношение на капитала от първи ред в размер на 15% към края на миналата година – най-високият, откакто започва провеждането на теста. Мярката се понижава до 10,2% при неблагоприятния сценарий, което е малко по-добре от последната симулация преди три години.

„Банките продължават да подсилват своята капиталова основа“, посочват от ЕБО в позиция. „Това бе постигнато въпреки безпрецедентния спад на БВП на ЕС и първите ефекти от пандемията на Covid-19 през 2020 г.“, се казва още в текста.

От регулатора също така подчертават, че налице е разминаване в индивидуалното представяне на банките, като кредиторите, които са фокусирани върху дейност на местно ниво или тези с по-ниски приходи от лихви, са най-лошо засегнати.

Още по темата

За Deutsche Bank и SocGen резултатите представляват силно понижение спрямо някой по-ранни тестове. Съотношението CET1 на Deutsche Bank бе 8,1% на теста през 2018 г. и 7,8% през 2016 г. За SocGen съотношението бе съответно 7,6% и 7,5% на тестовете през съответните години. Според капиталовите правила в зоната банките трябва да поддържат минимално CET1 съотношение от 4,5% плюс други буфери, които при нужда могат да бъдат коригирани от регулаторите.

Най-старата банка в света – италианската Banca Monte dei Paschi di Siena, отчете отрицателно съотношение от -0,1% при неблагоприятния сценарий, което е и най-лошото представяне сред тестваните кредитори. Кредиторът, който все още е държавна собственост след спасителна програма, в момента води преговори за придобиване от UniCredit, стана ясно от съобщение този четвъртък.

BNP Paribas, една от най-тежко засегнатите банки от ограниченията на ЕЦБ за изплащането на дивиденти, отчете спад на съотношението CET1 до 8,2%, което е малко по-добре от това на SocGen и Deutsche Bank. Тя е една от десетте най-големи европейски банки, заделили над 22 млрд. евро преди отчета за второто тримесечие за изплащане на акционерите.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ING Groep, Intesa Sanpaolo и Nordea Bank Abp също имат големи резерви.

ЕЦБ наложи ограниченията за дивидентите, за да балансира регулаторните облекчения за банките, наложени в помощ на кредитирането заради икономическите последици от коронавирусната пандемия.

Централната банка обяви, че ще оценява капитала и плановете за изплащане на дивиденти на всяка банка отделно, което означава, че дори и ограниченията да бъдат вдигнати, това няма да позволи на кредиторите сами да определят дивидентите си. Резултатите от стрес теста ще влязат в оценката, посочиха от регулатора.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Силите в Германия са изравнени - първите партии са с почти равен резултат във вота