IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank постигна първата си годишна печалба от 2014 г.

Пандемията обаче обърна с краката нагоре стратегията за преструктуриране на Кристиян Зевинг

09:14 | 04.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

През 2020 г. Deutsche Bank реализира печалба за първи път от шест години. Чистият резултат след приспадане на лихвените плащания за подчинени облигации е печалба от 113 млн. евро, обяви банката в четвъртък. Това е първата печалба от 2014 г. насам.

Това надмина очакванията на анализаторите. През 2019 г. най-голямата германска финансова институция натрупа загуба от 5,7 млрд. евро поради разходите за преструктуриране на групата.

През миналата година, подобно на други банки, нещата се развиха особено добре в инвестиционното банкиране. От друга страна, коронакризата и ниските лихвени проценти оставиха своя отпечатък върху бизнеса с частни и корпоративни клиенти. Приходите като цяло са нараснали с общо четири процента до 24,03 млрд. евро.

Приходите от търговията с фиксирана доходност са нараснали със 17% до 1,38 млрд. евро, заяви в четвъртък най-големият кредитор в Германия, потвърждавайки материал на Bloomberg News от по-рано тази седмица. За сравнение: петте най-големи банки на Wall Street постигнаха средно увеличение от около 10%.

„Свидетели сме на продължение на положителния импулс“, заяви в интервю главният финансов директор Джеймс фон Молтке. В търговския бизнес „видяхме как този импулс се пренесе през първите няколко седмици от 2021 г., което е окуражаващо за нас от гледна точка на перспективите“.

От останалите действащи бизнеси на фирмата - корпоративното банкиране, частните клиенти и управлението на активи - никой не успя да увеличи приходите през четвъртото тримесечие. През декември главният изпълнителен директор сви прогнозата за корпоративното банкиране и леко намали целта за приходите на групата до 24,4 млрд. евро от 24,5 млрд. евро. 

Главният изпълнителен директор Кристиян Зевинг представи уверена перспектива за бъдещето. С резултата от миналата година очакванията на компанията бяха надхвърлени, каза той. „Ние сме устойчиво печеливши и сме уверени, че общата положителна тенденция през 2021 г. ще продължи дори и в тези трудни времена“. Банката вижда себе си в добра позиция да постигне бъдеща възвръщаемост на собствения капитал от осем процента през 2022 г.

Зевинг предупреди преди месеци, че положителната тенденция в инвестиционното банкиране може да се отслаби. През четвъртото тримесечие бизнесът с облигации и валути, както и доходоносните консултации и по емисиите облигации и първични публични предлагания вървяха особено добре поради турбулентността в резултат на кризата.

Регулаторите и някои анализатори критикуват факта, че нестабилният бизнес на капиталовия пазар отново играе толкова важна роля за Deutsche Bank. Зевинг всъщност искаше да постигне по-голям баланс между отделните подразделения с преструктурирането на групата, започнато през лятото на 2019 г. Реорганизацията ще доведе до съкращаването на 18 000 работни места по целия свят.

Главният изпълнителен директор Кристиян Зевинг, който преориентира Deutsche Bank през 2019 г. към нейната историческа мощ в корпоративното кредитиране, стана свидетел на преобръщането на стратегията с главата надолу през последната година, тъй като връщането на волатилността съживи поздразделението за ценни книжа, докато отрицателните лихвени проценти потискат традиционното банкиране. Въпреки че той сложи край на търговията с акции като част от реконструкцията на банката, сега фирмата разчита повече на бизнеса с фиксирана доходност, отколкото преди десетилетие.

„Честно казано, за тях е подарък, че капиталовите пазари се задържаха така, както се случи“, пояснява пред Bloomberg Матю Файн, портфолио мениджър в Third Avenue Management, преди публикуването на отчета. „Приходите не са се влошили значително и през този период те всъщност са успели да натрупат капитал“.

Тласъкът от търговията поддържа плана за изпълнение на Зевинг по план, дори след като провизиите за лоши кредити скочиха вследствие на пандемията от Covid-19, а другият бизнес на банката се затрудняваше да расте. Банката задели 251 млн. евро за покриване на лоши кредити през тримесечието, като общата сума за годината достигна 1,79 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Ей това е истински важна за финансов сайт НОВИНА! само се вижте кауни такива колко статии за ИЗМАМНИКА и мошеник навални имате.....щото бил блогър-герой! Дайте 100-200 статии за преврата в Мианма, или за умиращите от глад хора в Африка, реколтата им е унищожена на 50%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още