IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank увеличи бонусите след отчетената печалба

Заплащането на главния изпълнителен директор предизвиква критики от страна на политици и синдикати заради неравнопоставеността на служителите в банката

16:38 | 12.03.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Deutsche Bank е платила на главния изпълнителен директор Кристиан Зевинг 7,4 млн. евро през 2020 г., което е с 46% повече спрямо година по-рано, предава Ройтерс. Заплащането му предизвиква критиките от страна на профсъюзите и политиците.

Бонусният фонд на банката нараства с 29%, тъй като възнаграждава персонала за свързания с пандемия бум на търговията, помогнал на кредитора да реализира печалба след години на загуби, допълва информационната агенция.

Разкритието за бонусите идва с годишния отчет на банката, в който Deutsche прогнозира, че приходите ще бъдат "незначително по-ниски" тази година.

В Германия, където предстоят избори тази година и където обществеността не одобрява високото заплащане на мениджърите, профсъюзът на Verdi порица бонусите като „крайно непропорционални“.

Политиците също са критични. „Не се вписва във времето това, че Deutsche Bank, която също непряко се възползва от спасителните програми отново и отново, си прави коронапарти“, коментира Фабио де Маси, член на германския парламент, в изявление пред Ройтерс.

Deutsche е постигнала обрат през миналата година, след като Зевинг зае поста през 2018 г., след като банката се сблъска с поредица от скъпи регулаторни пропуски, включително заради пране на пари.

Банката е загубила общо 8,2 млрд. евро през последното десетилетие.

Нетната печалба за 2020 г., приписвана на акционерите, е 113 млн. евро след загуба от 5,7 млрд. евро преди година, тъй като ръстът на печалбите от звеното за инвестиционно банкиране компенсира слабостта на други бизнеси на банката.

„През 2020 г. постигнахме голям напредък в трансформацията ни в устойчиво печеливша банка и бяхме още по-добри за нашите клиенти“, казва Зевинг в изявление.

Управителният съвет на банката се отказва от част от заплащането си в знак на солидарност със страдащите от въздействието на коронавирусната криза, подчертава се в изявлението.

Увеличението на бонусния пул на банката е до 1,9 млрд. евро, което я довежда до приблизително същото ниво като 2018 г.

Новината за бонусите в Deutsche се появи на фона на протести на заетите в колцентровете на банката служители заради искания за по-високи заплати. Някои от тях печелят по 12 евро на час, според представители на синдикатите.

Ян Душек, който ръководи звеното за банковата индустрия в профсъюза Verdi, казва, че хората с най-високи доходи получават големи увеличения, докато тези в долната част на скалата на заплатите не получават нищо. „Подобна политика на възнагражденията създава изключително лош имидж на банката и тя трябва спешно да бъде коригирана", посочва той в изявление пред информационната агенция.

Пакетът на Зевинг го поставя сред най-добре платените изпълнителни директори на европейски банки тази година измежду тези, които са разкрили бонусите и заплатите си. В Barclays на главния изпълнителен директор Джес Стейли са платени 4 млн. паунда (5,57 млн. долара) в сравнение с 5,9 млн. паунда година по-рано.

Ръководителите в някои други банки решиха да се откажат от бонусите си, за да покажат подкрепата си за засегнатите от пандемията. Изпълнителният председател на Santander Ана Ботин и главният изпълнителен директор на същата банка Хосе Антонио Алварес намалиха общото си заплащане с 50% за 2020 г. Отиващият си шеф на UniCredit Жан-Пиер Мустие се отказа от променливата си компенсация за 2020 г. и намали останалата част от заплатата си с една четвърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Значи така като чета, Кристиян Зевинг е подобрил резултата на Дойче банк с 5.813 млрд евро през изминалата година на тежка криза, за което е получил 7.4 млн евро , и това е причина синдикатите да реват??Ей тва соц мислене дърпа Европа назад в световната конкуренция.Продължават да смятат, че трябва да няма богати, докато целта трябва да е точно обратната-да няма бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още