IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank въвежда отрицателна лихва за депозити над 100 000 евро

Регламентът ще се прилага само за нови договори и се отнася за т. нар. жиро и овърнайт сметки

18:01 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg</p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Deutsche Bank ще въведе скоро отрицателни лихви за големи депозити в бизнеса си с банкиране на дребно и при своята дъщерна компания Postbank.

„Продължаващият натиск от отрицателните лихви налага на Deutsche Bank да начислява такси за управление за нови договори при високи депозити  над 100 000 евро от 18 май 2020 г.", заяви говорител на банката пред Handelsblatt.

Касае се за нови жиро (разплащателна) и овърнайт сметки.

Досега Deutsche Bank начисляваше отрицателни лихви само на големи корпоративни клиенти и много заможни частни клиенти - върху големи депозити. Новата наредба за високи депозити на частни клиенти от над 100 000 евро се прилага „изключително за нови договори“ в бизнеса с частни клиенти. „Съществуващите договори няма да бъдат засегнати“, заяви говорителят.

Клиентите с по-ниски депозити също са пощадени. „В широкия клиентски бизнес със сравнително ниски депозити Deutsche Bank не прехвърля такси за управление за депозити на клиентите", заяви говорителят на банката.

Deutsche Bank не е първата банка, която начислява отрицателни лихви за големи депозити в банкирането на дребно. Кредиторите предават наказателната лихва, която Европейската централна банка (ЕЦБ) от своя страна изисква от банките, на своите клиенти.

Въпреки че първоначално само корпоративните клиенти бяха засегнати от тази ценова политика, сега стратегията оказва влияние и върху по-големи депозити на частни клиенти. Преди половин година около една четвърт от всички влогови депозити от частни клиенти са били засегнати от отрицателни лихви, както отчете в месечния си ноемврийски отчет германската централна банка.

Оттогава броят на банките, които въвеждат такива такси, продължава да се увеличава - особено след като финансовите институции, които не въвеждат такива такси, буквално са наводнени с нови депозити от клиенти.

В края на миналата година главният финансов директор на Deutsche Bank Джеймс фон Молтке каза пред анализатори, че най-голямата банка в Германия увеличава усилията си да премине към отрицателни лихви за клиентите, след като стигнала до извода, че може да направи това за около 20% от всичките си депозити в банкирането на дребно.

„В бизнеса на частните банки е по-трудно, отколкото при корпоративните или институционалните депозити и не виждаме възможност за широко коригиране на условията по депозитите ни“, каза Фон Молтке, като допълни, че вместо това Deutsche се насочва към отделни клиенти с големи депозити.

Отрицателните лихви бяха въведени за първи път в еврозоната през юни 2014 г., за да подкрепят вялата икономика, като накарат банките да отпускат повече пари вместо да държат прекомерни ликвидни средства в централната банка.

Обратният ефект обаче беше още по-голямо свиване на вече подложените на натиск печалби на банките в Европа, чиито общи резерви в ЕЦБ възлизат на 1,9 трлн. евро.

Според германския сайт за сравняване на цените Biallo.de nad 150 кредитори в Германия вече са започнали да определят отрицателни лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още