Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Deutsche Bank възнамерява да се справи с кризата без държавна помощ

Банката смята да играе „активна роля“ в сливанията и придобиванията в бранша, твърди изпълнителният директор Кристиян Зевинг

Deutsche Bank възнамерява да се справи с кризата без държавна помощ

Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Deutsche Bank е все още в самото начало на причинената от коронавируса криза. Все още предполагаемата вълна от лоши заеми не е заляла най-голямата германска търговска банка. Въпреки това главният изпълнителен директор Кристиян Зевинг дава да се разбере, че банката възнамерява да премине през пандемията без държавна помощ, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Още по темата

„Благодарение на стратегическото ни преустройство, съчетано със солидната база на капитала и ликвидността, днес виждаме банката в много по-силна позиция, отколкото преди няколко години. Ето защо сме добре подготвени да се справим с предизвикателството, което сегашната среда носи със себе си“, каза Зевинг по време на проведеното онлайн общо събрание на акционерите в сряда. „Така че въпросът за потенциалното влизане на държавата въобще не е налице“, отговори той на въпрос на акционер дали банката ще премине през кризата без държавна помощ.

50-годишният мениджър подчерта освен това, че банката възнамерява да играе „активна роля“ в сливанията и придобиванията в бранша: „Трябва да бъдем по-рентабилни от днес, ако искаме да играем водеща роля в европейската консолидация“. Банката отчете през 2019 г. загуба от 5,7 милиарда евро - петата поредна годишна загуба.

Отдавна не е имало толкова спокойно общо събрание на Deutsche Bank. Вместо раздразнени акционери на сцената на залата Festhalle във Франкфурт този път имаше само дълъг списък от въпроси, които акционерите трябваше да зададат предварително и които телевизионната водеща Доро Плут прочете последователно в своеобразно импровизирано телевизионно студио.

Председателят на Надзорния съвет Паул Ахлайтнер, главният изпълнителен директор Зевинг, неговият заместник Карл фон Рор и финансовият директор Джеймс фон Молтке работиха над въпросите един след друг. Общо 54 акционери зададоха 366 въпроса, обобщава Handelbslatt.

Заради пандемията банката за първи път трябваше да организира събранието на акционерите си в интернет. Събитието все пак не бе съвсем скучно. В края на краищата пандемията хвана банката в средата на преструктурирането й. „В тази фаза на катаклизъм ние трябва да направим нашата банка още по-устойчива на външни влияния, или да кажем да я направим устойчива на бури“, признава изпълнителният директор Зевинг в публикуваната предварително реч.

Председателят на Надзорния съвет Паул Ахлайтнер предупреждава: „Кризата не само ще продължи по-дълго от първоначално очакваното, но ще има и трайни последици“.

Ето защо банката иска да увеличи усилията си за икономии и се надява да подбие целта си за разходи за тази година, ако е възможно. Сливането на частното клиентско подразделение на Deutsche Bank с компанията майка, което току-що завърши, също трябва да допринесе за свиването на разходите. Мярката ще спести на банката 45 милиона евро годишно, например чрез съкращаване на 200 позиции на пълен работен ден, обясни вицепрезидентът Карл фон Рор. Сливането също така създава по-добра контролна среда и по-малка сложност.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса