Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Димитър Чобанов: ЕЦБ лекува структурни проблеми с парична политика

Нагласата на бизнеса е, че няма нужда от увеличаване на производствения капацитет, посочи финансистът

Димитър Чобанов: ЕЦБ лекува структурни проблеми с парична политика

Снимка: Архив Ройтерс

В Европа протичат някои интересни процеси, свързани най-вече с недостатъчно високия икономически растеж и опита на европейските лидери да противодействат на тази неблагоприятна тенденция. На фона на световната история ситуацията с отрицателните лихви е абсолютен прецедент. Това подкопава основите на цялата финансова система. Количествените улеснения показват още веднъж безсилието на Европейската централна банка и политиците, защото се опитват нда лекуват структурни проблеми със средствата на паричната политика, коментира  в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Димитър Чобанов, финансист и преподавател в УНСС.

Още по темата

"Паричната политика влияе най-вече на номиналните променливи. Реалните величини, като производителност, не могат да се влияят от паричната политика. С тези неконвенционални средства политиците печелят време, за да се опитват да "маневрират" и да изчакват самите икономики да привикнат към "новото нормално", посочи той.

Димитър Чобанов подчерта, че текущата ситуация в страната ни по отношение на икономическия растеж изглежда по-скоро добре.

"България е сред първите няколко страни в ЕС по икономически растеж. Заетостта е висока, безработицата е на рекордно ниски нива. Кредитният рейтинг беше повишен скоро. Икономическият ни растеж е положителен. Можем да си позволи и увеличаване на военните разходи", смята финансистът.

Въпреки добрите тенденции Чобанов отбеляза, че са налице показатели за евентуално забавяне на икономиката.

"При криза българската икономика има забавяне на вноса – такова е имало през 1996-1997 г., както и през 2009 г. Сега мащабът е доста по-малък. Нагласата на бизнеса е, че няма нужда от увеличаване на производствения капацитет. От друга страна, потреблението продължава да се повишава", анализира ситуацията той.

Според него банковата система показва нормални темпове на растеж на кредита.

"Секторът на недвижимите имоти и финансовият бяха тези, в които са концентрират най-вече инвестициите и където се наблюдава изобилни ликвидност, но към това трябва да се действа предпазливо", предупреди финансистът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС ще се размине с целта за 70% напълно ваксинирани до края на юли