Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Дьо Гало: ЕЦБ може да опрости целта си за инфлацията

Тя трябва да бъде разбирана като проста, систематична и средносрочно ориентирана, коментира управителят на Френската централна банка

Дьо Гало: ЕЦБ може да опрости целта си за инфлацията

Франсоа Вилроа дьо Гало. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да опрости целта си за инфлация и дори да позволи цените да се „разгорещят“ временно. Това заяви управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

ЕЦБ е в процес на изготвяне на стратегически анализ, който може да включва коригиране на настоящата цел за инфлация от „под, но близо до 2%“. Резултатите от прегледа се очакват през втората половина на годината.

„Нашата цел за инфлацията трябва да бъде разбирана като проста, систематична и средносрочно ориентирана“, каза Дьо Гало на събитие, организирано от Peterson Institute for International Economics.

Още по темата

„Проста означава, че ни бихме могли да преоценим твърде сложните квалификатори, които все още се свързват с тази 2-процентна цифра“, каза той. „Систематична се отнася до факта, че имаме цел, а не таван: може да сме готови да приемем инфлация и по-висока от 2% за известно време“, допълни управителят.

Той също така посочи, че тревогите за завръщането на инфлацията в еврозоната са прибързани, тъй като факторите, тласкащи нагоре цените, са временни и същественият икономически застой ще продължи да тежи в средносрочен план. По тази причина все още не е време ЕЦБ да излезе от кризисната си програма PEPP.

 Дори и възможното приключване на покупките по PEPP до март 2022 г. няма да означават рязко затягане на паричната политика, коментира още той.

Приключването на извънредните мерки в комбинация с настоящата гъвкавост на PEPP и по-категоричните насоки за оставянето на инфлацията да надскочи целта ще осигурят трио от елементи, които да насочват политиката на ЕЦБ за излизане от кризата.

„Комбинацията от тези три лоста трябва да се използва като основата на равностранен триъгълник за нашата парична политика в тази следваща фаза“, коментира още Дьо Гало.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Смущенията в пристанищата осветлиха по-големите проблеми в световната икономика