IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломат: Победа на местни избори в Германия не значи победа на федерално ниво

Възходът на Зелените на регионалните избори се дължи най-вече на техния лидер Винфрид Кречман, който има и консервативни убеждения, заяви Стоян Сталев

10:50 | 17.03.21 г.
Дипломат: Победа на местни избори в Германия не значи победа на федерално ниво

"Християндемократическият съюз (ХДС) ще участва при всички положения в следващото федерално правителство на Германия", заяви дипломатът.

"Много зависи кои кандидатури ще бъдат излъчени. В момента по-полулярен сред обществото е баварският премиер Маркус Зьодер от Християнсоциалния съюз, но същевременно Армин Ланшет от ХДС е дългогодишен провинциален премиер на Северен Рейн-Вестфалия и се ползва с добра база в администрацията на партията", коментира Сталев.

По думите му изключително важно е преди федералния вот в Германия да се засилят посланията на бъдещите кандидати.

"Необходима е по-голяма категоричност в посланията, тъй като един от недостатъците на канцлера Ангела Меркел през последните години е желанието й да се хареса на всички", допълни бившият служебен министър на външните работи.

Дипломатът уточни, че възходът на Зелените на регионалните избори се дължи най-вече на техния лидер Винфрид Кречман, който макар и да е "зелен", също така е с консервативни политически убеждения.

"Той успява да съчетае зелените политики с подкрепата на бизнеса - доказателство, че неговата политическа линия и индустрията не са в противоположни позиции", отбеляза Стоян Сталев.

Според него Зелената партия има реална възможност да участва в следващото федерално правителство, както и либералите от партията на Свободните демократи, поради техния успех на местния вот.

На въпрос накъде ще продължат Германия и Европа след ерата „Меркел“, Сталев обясни, че западната страна ще остане важен партньор на Източна Европа. Той напомни за инвестициите в Чехия, Словакия, Унгария и Полша.

„За жалост обаче във външната си политика Германия няма ясен профил – тя е твърде зависима от ограниченията и преди обединението на Европа. Тя няма достатъчна изява, винаги се е опитвала да има поддържаща роля, но това се дължи, че във външнополитически план целият ЕС е в някаква степен слаб, което се дължи на недостатъчна координация и ясни послания", коментира Сталев.

Ще видим ли промяна в политиката на Берлин? Ще се отразят ли на ХДС и ХСС лобистките скандали? Къде е мястото на Зелените в бъдещата управленска формула? Ще има ли изненади в изборите за Бундестаг през септември? Какво ще се случи след германо-турските миграционни преговори?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още