IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломат: Забраната на Тръмп за пътуванията е като да риташ паднал човек

Европейската авиационна индустрия пострада сериозно от мерките на Вашингтон

22:43 | 13.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейците реагираха с тревога в четвъртък на наложената от САЩ трансатлантическа забрана за пътувания, която тласна цената на акциите на големите авиокомпании към свободно падане, пише Euractiv.

В тази връзка дипломат от Европейския съюз (ЕС) заяви, че взимайки това решение, все едно президентът на САЩ Доналд Тръмп „рита човек, който лежи на земята“.

Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) предупреди, че авиокомпаниите се нуждаят от „спешни мерки“, след като Тръмп наложи забраната, с която цели да спре разпространението на коронавируса.

Акциите на Air France поевтиняха с почти 18% в началото на предходната сесията на борсата в Париж. Цената на книжата на Lufthansa, котирани във Франкфурт, се понижи с почти 9%.

САЩ не забраняват достъпа на пътуващите от Великобритания, но акциите на компанията-майка IAG на British Airways все пак поевтиняха с над 10%, докато тези на EasyJet загубиха от стойността си над 9%. 

 „Да риташ паднал човек“

„Тръмп просто рита паднал човек“, заяви дипломат на ЕС в Брюксел, който определи забраната на американския президент като „хаотична“.

Тръмп каза, че САЩ няма да допуснат пътуващите от Шенгенската зона на ЕС в рамките на Щатите за 30 дни, като нарече този ход „агресивно“ усилие за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Решението не засяга посетителите от Великобритания и Ирландия, нито американските граждани, които се връщат от Европа.

Ключовите американски компании бяха засегнати дори по-сериозно от европейските си конкуренти, като секторът претърпя най-големия си спад след атаките на 11 септември 2001 г.

Акциите на Boeing, който продължава да изпитва сериозно проблеми след приземяването на модела 737 MAX след двете катастрофи от миналата година, поевтиняха с 14% към края на търговията в четвъртък.

Акциите в United Airlines изтриха близо 15% от стойността си на Wall Street преди търговията да бъде спряна, след като индексът S&P 500 загуби 7% още на старта на сесията.

 „Удар с чук“

„Забраната за пътуване е друг удар с чук за авиокомпаниите, които„ бяха разпнати от намаляването на туристическите и бизнес пътуванията през последния месец “, заяви икономистът Чарли Робъртсън от Renaissance Capital.

Питър Елбърс, изпълнителен директор на холандския превозвач KLM, заяви пред обществената телевизия NOS: „Безспорно е, че последствията са изключително тежки.“

Опасенията, че други страни могат да последват примера на САЩ, „парализират пазара“, коментира от своя страна Тимо Емдън от Emden Research.

Френският министър на финансите Бруно льо Мер каза на пресконференция: „Съобщението на Тръмп е лоша новина за всички авиокомпании“. Льо Мер „съжалява“ за решението, „което ще има много силно въздействие върху туризма и върху компаниите като цяло“.

Неефективно?

Европейските лидери твърдят, че ограниченията за пътуванията са неефективни, тъй като сега вирусът се е разпространил почти по целия свят и посочват, че Тръмп не се е консултирал първо с тях.

След разговора си с изпълнителния директор на Air France Бенджамин Смит Льо Мер заяви, че ще потърсят начини да „гарантират, че Air France ще премине през този труден момент… при най-добрите възможни условия“.

Авиокомпаниите са особено уязвими от резки спадове в туризма и бизнес пътуванията.

Предприятията в сектора на услугите бяха ударени, като индустриалните доставки също са подложени на натиск, което допълнително потиска икономическата активност.

Забраната „ще създаде огромен натиск върху паричните потоци за авиокомпаниите“, заяви ръководителят на ИАТА Александър де Жуниак. „Авиокомпаниите ще се нуждаят от спешни мерки, за да преминат през тази криза“, предупреждава той.

На 5 март ИАТА прецени, че кризата може да изтрие около 113 млрд. долара от авиационната индустрия, но организацията подчерта, че тази оценка не включва строгите мерки, които САЩ и други правителства, включително Израел, Кувейт и Испания, вече прилагат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още