Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Дискретен старт на сътрудничеството между членовете на френския и германския парламент

Новата междуправителствена институция ще заседава два пъти годишно - по веднъж във всяка от двете страни

Дискретен старт на сътрудничеството между членовете на френския и германския парламент

Председателят на френското национално събрание Ришар Феран (вдясно) и ръководителят на Бундестага Волфганг Шойбле (вляво). Снимка: Ройтерс

Подготвяният междуправителствен проект на Франция и Германия беше стартиран в понеделник въпреки критиките от страна на френската крайна десница, съобщава Euractiv. 

Още по темата

Създаването на съвместното парламентарно събрание в Париж придава ново измерение на сътрудничеството между двете страни на фона на напрегнатата обстановка около Brexit.

62 години след полагането на основните на Европейския съюз (ЕС) председателите на френското национално събрание Ришар Феран и на Бундестага Волфганг Шойбле подписаха споразумение, което беше одобрено и от двете камари.

Залата на Националното събрание на Франция беше специално украсена за повода, приветствайки споразумението.

„Всяка от двете камари, Бундестагът и Националното събрание, запазват своя суверенитет“, посочи още в самото начало Волфганг Шойбле, като обясни, че ролята на бъдещата асамблея е предимно консултативна.

Съгласно нейния устав, институцията не може да взима политически решения. Фактът, че се предвижда тя да се събира два пъти годишно, ограничава фактическото ѝ влияние – следващата среща ще се проведе в Берлин през септември.

Херменевтиката, като противоположност на функцията за взимане на политически решения, беше обсъдена от новия президент на Бюрото на френско-германската асамблея Сабин Тилайе (бивш председател на Комисията по европейски въпроси към френския парламент – бел.ред.), която е с германски корени, но е омъжена за французин.

„Когато говорим, използваме едни и същи термини, но всички чуваме нещо различно“, заяви тя, давайки пример с „отбранителната индустрия“.

Според нея терминът отразява индустриалния и икономически потенциал от германска гледна точка, като обръща внимание и на въпросите относно армията и отбраната, които са във фокуса на Франция.

Без съмнение езиковите проблеми създават най-сериозен конфликт, поради тази причина Ришар Феран иска всички участници да станат двуезични до края на техния мандат, като изучаването на френския език от германците и на немския от французите е един от основните приоритети пред членовете.

Феран подчерта и важността на това сътрудничество за транспонирането на директивите в германското и френското право.

Новата институция ще разполага със 100 депутати, като нейната мисия ще бъде свързана с мониторинг на прилагането на общите решения от изпълнителните власти и също така ще следи международните въпроси от общ интерес и ще работи за подобряването на живота на населението в двете страни.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank