IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизелгейт носи риск за германската икономика

Според нов доклад на германското финансово министерство към момента обаче е невъзможно да бъдат изчислени последиците от него

12:47 | 21.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Скандалът с манипулираните емисии вредни газове на автомобилите, произведени от германски компании, представлява риск за най-голямата европейска икономика, като към момента е невъзможно да бъдат изчислени последиците от него. Това се посочва в месечния доклад на германското министерство на финансите, цитиран от Ройтерс.

Наред със скандала с вредните емисии при дизеловите автомобили, който започна преди почти две години, след като Volkswagen призна, че е манипулирал тестовите данни за вредните емисии в САЩ, ведомството посочва като риск за германската икономика излизането на Великобритания от ЕС и протекционистката търговска политика на американското правителство.

Автомобилната промишленост е най-големият германски износител и осигурява около 800 000 работни места. 

Рисковете, свързани с начина, по който ще се осъществи Brexit, както и с бъдещата търговска политика на САЩ остават, отбелязва министерството. 

В допълнение т.нар. дизелова криза се определя като нов риск за германската икономика, макар че последиците от нея в момента не могат да се изчислят количествено, се посочва в документа.

Значителните разходи на домакинствата и на държавата са осигурили основния стимул за растежа на икономиката през второто тримесечие, когато показателят достигна 0,6 процента.

По-слабата външна търговия обаче е подкопала растежа, тъй като износът е нараснал по-слабо от вноса.

Министерството съобщи, че очаква промишленият сектор да продължи подема си през третото тримесечие, посочвайки стабилните поръчки и високото доверието на бизнеса.

Дизеловата криза обаче може да помрачи перспективите за растеж на германската икономика.

Като се има предвид значимостта на автомобилния сектор те (последиците от дизеловата криза) трябва да бъдат определени в средносрочен план като риск за цялостното икономическо развитие, пише в доклада.

Германските политици и ръководители на автомобилни компании по-рано този месец се договориха за коригиране на софтуера на дизеловите двигатели в 5,3 милиона автомобила, за да се намали замърсяването и да се възстанови репутацията на сектора.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Е туй ше е началото на края на германската хегемония в Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още