IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън блъфира до края

Твърде голяма става обаче съпротивата дори в собствената му партия

18:55 | 08.08.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

 От гледна точка на много британци спорът за Brexit наистина достигна своя абсолютен връх: Ако новият премиер не иска да слуша парламента - който иска да предотврати Brexit без споразумение, кралицата трябва да се намеси и да освободи Борис Джонсън, настояван противници на Brexit.

За много британци въвличането на 93-годишната кралица в политически кавги е все едно да ги помолите да си излеят чая за пет часа: немислимо.

Но предложението показва колко решителна стъпка възнамеряват да предприемат противниците на Brexit, за да предотвратят страховития Brexit без сделка. Депутатите от Уестминстър не се отказват от борбата: те са все по-склонни да стигнат до крайности.

Точно това обаче е същината на тактиката на новия министър-председател. Джонсън е хардлайнерът на Brexit, който би искал да сключи сделка с ЕС - но само при своите условия.

И ако европейците не се съгласят на това, няма да има преговори. Тогава Великобритания ще си замине на 31 октомври, само че без сделка. Баста. Министрите му нетърпеливо обясняват кой е отговорен за целия хаос на Brexit: ЕС.

Но също както едва ли някой британец очаква кралицата да се намеси в спора за Brexit, малко вероятно е Джонсън да се справи със своята тактика. Съпротивата в парламента е твърде голяма.

Но ако той призна това и отстъпи, това би го сринало фатално: На следващите избори много избиратели биха преминали към партията Brexit.

Само ако Джонсън се прави на непоколебимия хардлайнер до последно, може да се надява на електорална победа, ако тогава свика нови избори. Докато това не се случи, Джонсън ще продължи напред с подготовката за Brexit без сделка.

Едва когато Парламентът го спре, той ще предложи да поиска удължаване на процеса в Брюксел и свикване на нови избори. А кралицата ще остане невъвлечена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
ожеше да е така, ако бяха в едно измерение, но не. този от Биритания, застана там благодарение на демократични избори и има сума ти народ край него, да решават политиката. той е говорител и лидер. лидер е различно от тиран. същото и за оня отвъд океана. има милиони зад него и стотин край него. и той е лидер и говорител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Ivel
преди 4 години
А може би един също така рус мъж, джудист, не толкова висок като оня задокеанския ги подвежда и двамата приличащи си руси мъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Valentin13
преди 4 години
става въпрос за мъжка работа, за война. ако го беше страх от Китай или от който и да е друг, щеше да си стои в къщи пред компа, щеше да си направи непознаваем ник и щеше да говори колко са страхливи и глупави другите. ама той не го прави. следователно...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
al64ad
преди 4 години
като гледам как тоА рус мъж продължава да си мисли,че Китай ще клекне както Япония навремето много се съмнявам в прилагателното "хитроумен".....еле па "мъдър".......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 29
studioaa
преди 4 години
Няма никаква съпротива срещу Борис и излизане от ес без сделка от нормалните членове на консервативната партия. Но разбира се има и т.н. cuckservative измамници, които подкрепят членството в евробардака и се опитват на всяка цена да спрат излизането или са осакатят възможността на британците на намалят корпоративния данък удряйки тежко Германия... Във всяка страна има полезни ***, които подкрепят еврото, европейския съюз и еврозоната, лошото е когато тези полезни *** са на власт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
А дали един друг - тоже рус - но ного по-мъдър и хитроумен и ловък мъж - не подкокоросва тоя хахо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още