IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън помоли официално ЕС за отлагане на Brexit

Все пак премиерът ще направи опит да прокара сделката си през следващата седмица

00:14 | 20.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън изпраща онова писмо до Брюксел, което никога не е искал да напише.

Обвързан със закон, приет от опозиционни членове на Парламента, той официално поиска от Европейския съюз да забави Brexit до 31 януари, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. В същото време той обещава да продължи с плановете си за напускане на ЕС на 31 октомври.
 

Джонсън е разговарял с председателя на Европейския съвет Доналд Туск тази вечер и е потвърдил, че писмото ще бъде изпратено преди крайния срок тази вечер, заяви служител на ЕС. След това Туск ще започне да се консултира с лидерите на ЕС как да реагират, което може да отнеме няколко дни. Необходимо е единодушно гласуване за предоставяне на удължаване. Малко по-късно самият Туск потвърди, че е получил писмото.

След поражението в събота в парламента Джонсън така и не получи шанса да види дали депутатите ще подкрепят сделката му. Сега той планира да прокара законодателството след по-малко от две седмици. Законопроектът за оттеглянето от ЕС може да бъде вкаран в парламента след вторник, след като Джонсън направи пореден опит в понеделник да накара парламента да се откаже от гласуваното в събота.



Ако успее, той ще може да спази крайния срок и след това да призове за свикване на парламентарни избори. Ако пък не успее, рискува да потопи страната в политическа криза, която може да доведе до забавяне на Brexit или до нов референдум за членството в ЕС.

Въз основа на това как гласуваха днес депутатите и на техните коментари по време на дебата, Джонсън все още може да има шанс. И той може би се свежда до само един глас, коментира Bloomberg.

 

Изходът от битката за Brexit ще  има значително въздействие върху икономическото и политическото бъдеще на Великобритания за поне десет години напред.

Според управителя на Английската централна банка Марк Карни спорезумението за оттегляне на Великобритания от ЕС ще има положително влияние върху нейната иконмика.

В петък френският президент Еманюел Макрон заяви, че ако сделката не успее да премине през одобрението на британския парламент, Лондон не бива да получава ново удължаване.

В четвъртък Европейският съвет одобри договорената промяна в споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В приетите заключения беше изразено очакването, че институциите на ЕС ще направят необходимото за пълно одобрение на новите текстове до 1 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 9 rate down comment 2
polki
преди 4 години
На приказки са големи мъже, а когато дойде време за реални действия стават големи ***. Не останаха мъже в тази велика британия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 4 години
Реално той е изпратил неподписано писмото , което го задължава да изпрати законът! Добавил е лично писмо в което казва, че не споделя искането за отлагане. Аз не зная, каква правна стойност има документ, който не е подписан???? Така или иначе Великобритания, ще излезе от разпадашия се Евросаюз Благодарение на предателите това излизане, ще бъде по-бавно и мачително, но ще се случи! Ще има избори и Джонсън ще спечели мнозинство. Междувременно като останат в Евросаюза могат да направят така, че джендърите да сажаляват , че не са ги пуснали да си идат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Пак не разбирам къде е лъжата. Дори в писмото си да не е използвал никакви учтиви фрази, искането му за отлагане де факто е молба. При това доста унизителна - имайки предвид всичките му декларации, че ще успее да спази сроковете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 4 години
Горе в заглавието пише, че се МОЛИЛ!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
По-точно е едно писмо с три приложени документа. Егати и педантите се извъдихте! Дали е едно писмо, дали са три, дали са трийсет и три, това по никакъв начин не променя смисъла на статията. Освен ако нямаш някоя своя интерпретация, която очаквам да прочета с интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
ЩО ЛЪЖЕТЕ БРЕ? Виж ко пише тук: Джонсън изпрати три писма до ЕС, обвиниха го, че действа в стил Тръмп Ето и линк към статията :https://***.vesti.bg/sviat/dzhonsyn-izprati-3-pisma-do-es-obviniha-go-v-stil-trymp-6101044
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 4
Dimat
преди 4 години
Решението за Брекзит е взето отдавна,още с поемането на властта от Джонсън,а всички останали номера,са просто довлачване на нещата до "твърд Брекзит",на крайната дата 31 октомври,когато просто ще бъде оповестено то!!!Даже и кралицата(институцията кралица,а не полуумното бабе,което е един *** говорител),оповести това в речта си нетдавна,ама,кой да мисли,като чете(или слуша),ако въобще прави това.Навярно е ясно на всички,че в "институциата кралица",фигурират разни личности " в сянка",най-тъмната от които се намира в онази "квадратна миля" на Лондонското сити,където се вземат крайните решения!А всички ние сме се втренчили в комедийните актьори,които се въртят пред очите ни и които ползват в своите масовки цели народи!!!Наздраве за твърдия Брекзит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
"Борис се държи като разглезен пикльо, обяснява Макдонъл, след като премиерът изпрати допълнителни писма до ЕС. Секретарят в сянка за Брекзит, сър Кийр Стармър коментира, че премиерът постъпва детински при изпращането на три писма до ЕС. Той допълва, че неизбежно ще бъде направено изменение в законодателството за втори референдум по сделката. Лейбъристите ще го подкрепят. Попитан кога иска общите избори, за които консерваторите настояват толкова силно, Майкъл Гоув коментира, че неговият основен приоритет е Брекзит на 31 октомври. Най-важното нещо е да знаем, че на първо място сме демократи и да уважаваме резултата от референдума."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
19.10.2638-а година. Британският премиер внесе в Европарламентът молба за отлагане на Брекзит.Никой не помни откъде е тръгнала тази традиция, но на всеки 4 месеца тя събира тълпи любопитни туристи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
"Британският премиер Борис Джонсън е изпратил писмо до Европейския съюз с искане за отлагане на Брекзит, но без да го подпише, твърди източник от Даунинг стрийт. Искането е било съпроводено с второ писмо, подписано от премиера, в което се казва, че той е убеден, че отлагането е грешка."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още