IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън ще уговаря Меркел, Макрон и Юнкер да помогнат за нов договор

Премиерът на Великобритания вероятно ще проведе работна вечеря с тримата топ представители на ЕС в понеделник

12:49 | 13.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да убеди канцлера на Германия Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в плановете си за Brexit в понеделник вечерта според съобщения в медиите. The Sunday Times съобщава, че Джонсън възнамерява да разговаря с тримата водещи представители на ЕС и да им предложи или да му помогнат да изготви нов договор за Brexit, или да се споразумеят за взаимна раздяла без договор до 31 октомври. Вестникът се позовава на източник, запознат с плановете.

Според други съобщения в медиите изглежда, че Джонсън се стреми към регламент, според който Северна Ирландия влиза в своеобразно митническо партньорство с ЕС, като същевременно остава част от митническия съюз на Обединеното кралство. Партньорът на консерваторите на Джонсън - партията DUP на Северна Ирландия, обаче се съмнява, че това е възможно. DUP се опасява, че след това митническият контрол между ЕС и Великобритания ще бъде прехвърлен на границата между Северна Ирландия и британския остров.




Заместник-председателят на DUP Найджъл Додс отхвърли в интервю за италианския вестник Repubblica предложението на Джонсън: „Това не може да сработи, защото Северна Ирландия трябва да остане равноправна част от британския митнически съюз“. Джонсън разчита на DUP, защото само с нея неговите тори поддържат мнозинство в долната камара. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин също отхвърля предложението. „Ако се създаде граница в Ирландско море, вместо в самата Ирландия, това ще създаде проблеми", каза той пред Sky News.

Корбин смята, че е налице голяма вероятност на Острова да има предсрочни избори преди Коледа. „Готови сме за избори по всяко време", каза той пред репортери в неделя. Опозиционният лидер се надява, въпреки слабите резултати в предварителните проучвания, да успее да стане премиер след подобни избори. Освен това Корбин обяви парламентарни мерки срещу Борис Джонсън, в случай че премиерът проведе Brexit в края на октомври, дори ако дотогава няма споразумение с ЕС относно подробностите за развода.

Междувременно главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние възнамерява да информира 27-те останали държави от ЕС за състоянието на преговорите в неделя вечерта, като направи равносметка на ситуацията, съобщава информационната агенция dpa, като се позовава на дипломатически кръгове. „Надеждата е, че британските преговарящи са показали достатъчно гъвкавост, за да продължат преговорите и да ги затворят бързо", заявява дипломат от ЕС. „Часовникът тиктака“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още