Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Дневният износ на "Газпром" падна до най-ниското си ниво от 2015 г.

Доставките за България обаче се увеличават с почти 50%, сочат данните на компанията

Дневният износ на "Газпром" падна до най-ниското си ниво от 2015 г.

Снимка: Bloomberg LP

В първите 15 дни на януари износът на "Газпром" намалява с 41% до 5,4 млрд. куб. метра, сочат данните на компанията. Това означава, че към основните си пазари - Европа, Китай и Турция, руският газов гигант изнася средно по 360 млн. куб. метра, или с 18% под средното ниво през декември.

Това е най-ниското ниво на износа на дневна база от 2015 г. насам, сочат анализите на Bloomberg.

Източник: Bloomberg

От "Газпром" подчертават, че изпълняват стриктно заявките на своите клиенти по дългосрочните договори. От компанията отчитат още, че газът в хранилищата в Европа е с 25% по-малко спрямо нивата от миналата година и вече е използван около 63% от нагнетения през лятото газ.

Въпреки понижението износът към България се увеличава с почти 49% спрямо същия период на 2021 г., посочват още от "Газпром". От миналата есен през българската газопреносна мрежа вече минава и газът за Унгария и Хърватия.

Още по темата

Износът на "Газпром" в Европа се следи стриктно през последните месеци, като руската компания често е обвинявана за недостига на газ на пазара. Москва обаче отхвърля тази теза и коментира, че газовата компания изпълнява всички свои задължения по дългосрочните си договори. През миналата година има съществен ръст на доставките в Германия и Турция, коментира преди ден руският вицепремиер Александър Новак в интервю.

"Газпром" не се готви да увеличава износа - компанията не участва в търговете за разпределение на допълнителен капацитет през "Ямал" и Украйна за февруари, провели се по-рано днес (17 януари).

Вече повече от три седмици потокът по "Ямал" тече от Германия към Полша и "Газпром" реално не доставя газ към Европа по това трасе. На този етап няма официално съобщение кога ще бъде възстановено подаването, макар че източници на Ройтерс коментираха, че вероятно това ще стане преди края на месеца.

Справка на сайта на "Газпром Експорт" показва, че компанията няма намерение да предлага газ през своята електронна платформа и през тази седмица.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Хубава новина. Ей сега, като мине март, април, наще приятели от Щатовете ще доставят втечнен газ колкото ви душа сака. Ама първо Азията, че има повече парички, пък после и бедните роднини от Европата. Търпение му е майката.
5
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки!

Още от Европа
Незаконно пребиваващите хора в ЕС са се увеличили с 22% през 2021 г.