IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2030 г. Гърция ще стане страната с най-възрастно население в Европа

Тя ще измести Италия и ще бъде на второ място в света след Япония

12:56 | 25.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Гърция ще измести Италия като втората страна с най-възрастно население в света и страната с най-възрастно население в Европа до 2030 г., показва изследване на Euromonitor International. Според доклада имигрантите ще бъдат от ключово значение за ръста на населението и в двете страни, пише гръцкият вестник Катимерини.

Според доклада, публикуван тази седмица, „делът на населението на най-малко 65 години спрямо населението в трудоспособна възраст в Гърция ще надвиши този в Италия и ще стане второ в света след Япония. Това ще подложи на натиск свиващата се работна сила на страната“.

„Гърците на възраст 65 години или повече пострадаха особено тежко от орязването на социалните разходи на правителството, включително пенсионните плащания“, пишат авторите на доклада.

„Застаряването на населението създава значителни икономически предизвикателства, особено като се има предвид, че то често е придружавано от ниска раждаемост, което води до намаляването му“, коментира Лан Ха, старши консултант по въпросите на населението в Euromonitor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още