Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

До 4 ноември инвеститорите трябва да предложат кои компании да влязат в Dax

В индекса трябва да намерят място най-престижните публични компании, съветва Андрей Стойчев, изпълнителен директор на финтех групата RokSure

гледано: 1600   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
До 4 ноември инвеститорите трябва да дадат предложения кои компании да влязат в Dax, един от най-търгуваните индекси не само в Германия, но и по света. Не би следвало само Dax да се вади от капиталовия пазар, трябва да се направи стратегия за целия пазар и чак след това да се стигне до индекса. Самите коментари по отношение само на Dax губят смисъл, защото трябва да се погледне по-общата картина. Така Андрей Стойчев, изпълнителен директор на финтех групата RokSure, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие” предложението на Deutsche Börse за промени в индекса DAX.
Още по темата

Той напомни, че желанието за промяна идва след скандала с Wirecard и излезлите наяве “не чак толкова строги мерки”, които би трябвало да има, когато се съставя толкова ключов индекс като Dax.

По думите му увеличаването на компаниите в DAX от 30 на 40 ще намали риска когато дадена компания има проблем тя да е с голяма тежест в индекса и той да търпи големи колапси заедно с нея.

Стойчев обаче отбеляза, че групата на Dax има и други индекси - MDax, TecDax, SDax, а промените в броя на дружествата в тях могат да доведат до препокриването им.

Според Стойчев в Dax влизат 30-те най-волатилни компании, които са най-широко разпространени, най-търгувани и разпознаваеми.

Експертът е на мнение, че проблемът дойде от там, че се предложи те да са само печеливши, което е „доста трудно дългосрочно да издържи“, тъй като все някога някоя от компаниите може да е на загуба за тримесечие, или година, което не е фатално.

Той обаче е категоричен, че компании, които не публикуват в срок публичните си отчети, трябва да продължават да се търгуват като водещи в Dax 30.

Андрей Стойчев определи мястото в индекса само за най-престижните компании, които са във фокуса на инвеститори, фондове и големи институционални играчи.

“Не е важен броят на компаниите, а какви са критериите, за да попаднат в този измерител. Има плюсове и минуси във всички критерии. Местният пазар в Германия трябва структурно да помисли какво иска да показва единият и другият индекс и след това да се вземат най-добрите решения”, съветва Стойчев.

Той коментира и представянето на Dax през 2020 г. Индексът губи около 3% от стойността си, с близо процент се понижава и Dow Jones Industrial, докато CAC 40 и FTSE бележат спадове от по около 20%.

“Германският пазар е сравнително стабилен, както се представя и исторически. Много близкото му представяне до Dow Jones показва стабилността на германската икономика”, коментира Стойчев.

Как ще протече разширението на Dax? Защо инвеститорите харесват и губещи компании? Време ли е за дискусия кои компании да влязат в Dax?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Членовете на ЕС се разбраха за дотираната с 387 млрд. евро аграрна реформа