Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Добрата страна на капитализма

Инвеститорите все повече ще принуждават компаниите да правят по-устойчив бизнес, твърди Аксел Вебер от швейцарската банка UBS

Добрата страна на капитализма

62-годишният Аксел Вебер е от седем години председател на Борда на директорите на швейцарската банка UBS. Снимка: архив Ройтерс

Капитализмът е много по-добър, отколкото смятат критиците му. Това се дължи на способността му да се променя в името на сигурните дългосрочни печалби - и да обявява парите и съвестта за братя близнаци.

Един от хората, които вярват в екологичните и социално приемливите инвестиции, е Аксел Вебер, председател на Борда на директорите на швейцарската банка UBS.

„Натискът ще се увеличи значително през следващите години. Инвеститорите все повече ще принуждават компаниите да правят по-устойчив бизнес”, прогнозира той в свое интервю за Handelsblatt.

Още по темата

А това заплашва всички с действията, които норвежкият държавен фонд Norges Bank Investment Management демонстрира по отношение на спазването на критериите за околна среда, социална отговорност и управление ESG: бойкот на акциите на екологични и социални грешници, като компаниите за добив на въглища или корпорации, в които се прилага детски труд.

Темата за устойчивостта според Вебер, бивш гуверньор на Германската централна банка, се засилва и от бързо нарастващия брой мощни инвеститори. „Големите американски инвеститори вече не гледат само тримесечните данни, а преди всичко доброто корпоративно управление и устойчивостта на бизнес модела. Очакванията са, че устойчивият бизнес модел ще доведе до по-висока, коригирана спрямо риска, възвращаемост в дългосрочен план“, казва той.

Темата се счита за огромна и важна тенденция на капиталовите пазари. Още през 2016 г. обемът на управлявания според екологичните и социалните стандарти и критерии за добро управление глобален капитал възлиза на около 23 трлн. долара - една четвърт от управляваните световни активи.

Големите инвеститори също все по-често се занимават с тези теми в рамките на Общите събрания и изискват конкретни и измерими цели за устойчивост от висшето ръководство.

Вебер призова банковата индустрия да даде още по-голям принос в борбата срещу изменението на климата и по-голямата устойчивост. „Нашата индустрия беше частично отговорна за финансовата криза и нейното въздействие върху световната икономика. Сега банките трябва, а и искат, да поемат отговорност в позитивен смисъл и да осъществят значителен принос за по-голямата устойчивост на икономическата система“, казва той.

Все още предстои дълъг път обаче: Според оценките на Световната банка до 2030 г. са необходими до 7 трлн. долара годишно, за да се изпълнят целите на ООН за устойчиво развитие. Предишните обещания на частните инвеститори не са достатъчни за това, признава Вебер. „Но ако участва цялата финансова индустрия, можем да отидем много по-далеч“, пояснява той.

Според него заради драматичността на изменението на климата няма алтернатива на целите на ООН. „Началната позиция е изключително неблагоприятна и ако искаме да постигнем целите за устойчивост на ООН, трябва да положим много повече усилия", пояснява банкерът.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

8
 
1
 
1
преди 1 година
Злокобният проблем на съвременния обществен строй е работата на централната банка.
При сегашният грешен начин за работа на централната банка (при всеки съвременен обществен строй) хората са със съдба на жертви.
Заради допусканата неправилност (грешен начин за работа на централната банка) – колкото съответният обществен строй постига по-голям обществен икономически растеж, толкова повече са щетите. Създадената обстановка подсигурява провал на правителството.
При запазване на грешния начин за работа на централната банка, при всякакъв обществен строй не е възможно устойчиво подобрение на жизненото равнище.
Устойчивият обществен просперитет е възможен само при правилен начин за работа на централната банка.

Още от Европа
Алексей Навални очаква възстановяването му да продължи дълго