IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите финансови отчети окрилиха европейските борси

Търговията беше повлияна от вълненията около предстоящите решения на Европейската централна банка на заседанието ѝ в четвъртък

20:19 | 23.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните индекси на водещите европейски фондови борси с повишиха в края на сесията благодарение на добрите резултати на водещи европейски банки, съобщава CNBC. Днешната търговия беше повлияна и от вълненията около предстоящите решения на Европейската централна банка на заседанието й в четвъртък.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с повишение от 1%, като повечето от секторите бяха на положителна територия.

еуб еуб

Швейцарският банков гигант UBS надмина прогнозите с нетна печалба от 1,4 млрд. долара за второто тримесечие на 2019 г., отбелязвайки най-доброто си представяне за второто тримесечие през последните девет години. Акциите на компанията скочиха с 2,6%.

Santander отбеляза лек ръст, но нетната печалба на дружеството все още намалява с близо 18% заради разходите за преструктуриране. Запасите на испанските кредитори нараснаха с 3,6%, докато по-широкият европейски банков индекс се повиши с близо 2%.

Автомобилните производители бяха сред най-добре представящите се на днешната търговия, повишавайки стойността си с почти 4%, подкрепени от рязкото покачване на цената на акциите на Faurecia. Френският производител на авточасти се покачи с повече от 11%.

В сектора на производителите на чипове също имаше ръстове във вторник, водени от доставчика на Apple AMS, който отбеляза ръст от 8%, след като надмина очакванията за приходите и зададе оптимистични насоки за третото тримесечие на 2019 г. Акциите на технологичната компания Logitech се покачиха с близо 5% заради по-добри от очакваното финансови резултати за тримесечието. 

Парижкият САС 40 прибави 0,92 на сто и закри на равнище 5618,16 пункта. Франкфуртският DAX нарасна с 1,64 сто до 12 490,74 пункта. В Лондон индексът FTSE-100 се повиши с 0,56 на сто до 7556,86 пункта.

Голямата политическа новина за инвеститорите във вторник беше победата на Борис Джонсън в състезанието за премиер на Великобритания. Джонсън бе избран да оглави Консервативната партия от своите 160 хил. членове пред съперника Джереми Хънт и ще стане премиер на Великобритания в сряда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
А защо автомобилните - и свързаните с тях компании - ного повече: Яхо-о-о-о? Например Шефлер - над 8% нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още