IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброто настроение завладя и европейските борси

Паневропейският измерител Stoxx 600 прибави близо 0,5%, като повечето сектори и водещи борси бяха на зелено

19:24 | 08.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в понеделник с нова порция ръстове, продължавайки тенденцията от Азия и САЩ, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 прибави близо 0,5%, като повечето сектори и водещи борси бяха на зелено. Британският бенчмарк FTSE, както и френският CAC напреднаха с по 0,5%, а германският DAX с минималните 0,02%.

Италианският показател FTSE MIB бе един от най-добре представилите се с ръст от близо 1,5%, след като бившият управител на Европейската централна банка Марио Драги получи подкрепата на две ключови партии за формиране на правителство.

Настроението на европейските пазари бе подкрепено и от ръстовете на борсите по света, като продължаващият сезон на отчетите и коронавирусната пандемия остават основни движещи фактори.

В неделя Южна Африка спря разпространението на ваксината на AstraZeneca, след като според ново проучване тя дава „минимална защита“ срещу умерени симптоми на варианта, открит първо в страната. Акциите на AstraZeneca поскъпнаха с 0,2%.

За понеделник нямаше отчети на водещи компании от Стария континент. При данните индустриалното производство на Германия през декември остава без значителна промяна, което е под прогнозите за 0,3% ръст.

При индивидуалните акции тези на Dialog Semiconductor поскъпнаха с над 16%, след като Renesas Electronics Corp съобщи, че се е съгласила да купи листнатия във Франкфурт производител на чипове за 4,9 млрд. евро.

В понеделник книжата на компанията за комунални услуги Veolia поевтиняха с 1,5%, след като френски съд забрани придобиването на по-малкия ѝ конкурент Suez, чиито акции също поевтиняха с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още