IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добър старт на декември за европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 се изкачи с 0,8%

19:49 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции приключиха търговията в първия ден на декември с повишения, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се изкачи с 0,8%, след като секторът с основните суровини напредна с 3,6 на сто и поведе ръстовете. Почти всички сектори и основни борси се озоваха на зелено. Здравният обаче записа понижение с 0,2%,

Европейски Европейски

Европейските пазари постигнаха рекордни ръстове през ноември. Днес те последваха примера на тези в САЩ и Азиатско-Тихоокеанския регион. Американските индекси също откриха сесията с повишения, след като през ноември се представиха особено добре.

Американският фармацевтичен гигант Pfizer и германския му партньор BioNTech обявиха, че са кандидатствали за одобрение на ваксината си срещу Covid-19 от Европейската агенция за лекарствата (EMA). Ако получат зелена светлина, ваксината може да бъде налична в Европа още от този месец.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши прогнозата си за световната икономика. Организацията вече очаква глобалната икономика да набере инерция през следващите две години, а реалният брутен вътрешен продукт да достигне нивото си отпреди пандемията до края на 2021 г.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, водени от Русия (ОПЕК+), трябваше да проведат среща за съвместната си политика по отношение на производството на петрол. Но ОПЕК+ е отложила разговорите за четвъртък, твърдят източници на Ройтерс. Планът е на срещата да се обсъди политиката за производство за следващата година.

Междувременно стана ясно, че през ноември инфлацията в еврозоната остава отрицателна за четвърти пореден месец.

На корпоративния фронт книжата на IWG повишиха стойността си с близо 9 на сто, а тези на Taylor Wimpey – с около 8%.

Италианската банка UniCredit обаче записа спад от 8%, след като стана ясно, че главният ѝ изпълнителен директор ще напусне поста си през април.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още