IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Долната камара на френския парламент прие поправки в бюджета

ДДС няма да бъде повишаван, данъчните облекчения за извънреден труд отпадат, а заплатите на президента и министрите се орязват с 30%

15:17 | 20.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Долната камара на френския парламент прие поправки в бюджета

Долната камара на френския парламент – Националното събрание – прие тази нощ поправки в бюджета за настоящата година, предвиждащи повишаване на приходите от данъци със 7,2 млрд. евро и съкращаване на държавните разходи с 1,5 млрд. евро, съобщи ИТАР-ТАСС.

Приетият документ, за чието обсъждане бяха нужни 4 дни, отменя голяма част от реформите на бившия президент на страната Никола Саркози, предизвикали широк обществен резонанс.

Поправките бяха приети от депутатите от лявата част на политическия спектър, които държат сериозно мнозинство от гласовете в Националното събрание, а центристите и десните гласуваха против.

При обсъждането на законопроекта най-горещи спорове предизвика ставката на ДДС, която през октомври тази година трябваше да бъде увеличена до 21,2% от настоящите 19,6%, достигайки едно от най-високите нива сред държавите-членки на Европейския съюз.

Това повишение на ДДС трябваше да компенсира отмяната на редица социални придобивки, изплащани по-рано от предприятията, но с приетите поправки то няма да се състои.

Отменени са и приетите при управлението на Саркози социални и данъчни облекчения за извънреден труд.

По този начин новият френски президент Франсоа Оланд изпълнява част от основните си предизборни обещания в областта на вътрешната политика.

По време на обсъжданията той бе обвинен, че с приемането на проектозакона покупателната способност на населението на страната ще се понижи силно. От политическия център пък предупредиха, че правителството предприема „напълно погрешна бюджетна стратегия“.

Законопроектът обаче предвижда и намаляване с 30% на заплатите на президента и министрите.

Чрез предприеманите мерки правителството цели да свие бюджетния дефицит през 2012 г. до 81,1 млрд. евро.

През следващата седмица законопроектът ще влезе за разглеждане в горната камара на френския парламент – Сената. Като се има предвид, че и там поддръжниците на правителството са мнозинство, се очаква приемането на документа да бъде формалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още