IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата в еврозоната успяват да пестят 12% от доходите си в края на 2016 г.

През миналата година физическите лица във валутния съюз отделят все по-малка част от доходите си за спестявания

16:42 | 12.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните три месеца на 2016 година домакинствата в еврозоната са успели да спестят 12% от доходите, с които са разполагали. Това показват данните на Евростат. Физическите лица в страните от валутния съюз са инвестирали 8,5% от разполагаемия си доход.

Статистиката показва плавен, но непрекъснат спад на спестяванията на домакинствата от последното тримесечие на 2015 година насам. Тогава физическите лица в еврозоната са пестили 12,7 на сто от разполагаемия си доход.

Инвестициите обаче са относително постоянни в последната година.

Евростат ревизира леко в посока надолу данните за спестяванията на домакинствата през третото тримесечие на 2016 гоидна. Първоначално беше съобщено за ниво от 12,5 на сто.

Данните на Евростат показват още, че брутните бизнес инвестиции* на нефинансовите институции в еврозоната растат до 23,5% през четвъртото тримесечие на 2016 година спрямо 22% в предходните три месеца. Увеличението се дължи основно на трансакции извън ЕС в Ирландия, обясняват от стастическата служба.

*Този коефициент отразява съотношението между направените инвестиции в активи като сгради и оборудване спрямо добавената стойност на продукцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още