IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Бюджетните правила на ЕС ще се върнат след кризата

Пактът за стабилност на ЕС остава активен

12:21 | 04.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Бюджетните ограничения за страните членки на Европейския съюз (ЕС) ще се прилагат отново след свързаната с коронавируса рецесия, заяви в интервю за Corriere della Sera заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Пактът за стабилност на ЕС – правата за гарантиране, че страните членки имат стабилни публични финанси и координирана фискалната политика, остава активен, коментира Домбровскис в интервюто, което беше публикувано в събота, пише Bloomberg.

Правителствата, които напредват с дефицита по време на кризата трябва да имат предвид устойчивостта на подобни бюджетни политики, предупреждава Домбровскис, отбелязвайки, че предишният дефицит на Италия е оставил страната с малко възможности за маневриране, след като кризата удари.

Говорейки за разногласията в страните, включително Италия, относно прибягването до Европейския механизъм за стабилност, Домбровскис коментира, че финансирането идва без други условия, освен да се прилага пряко или косвено за разходите, свързани със здравето.

По отношение на европейските планове за фонд за възстановяване Домбровскис коментира, че е съгласен с Германия, че споровете относно баланса на програмата между заеми и грантове трябва да бъдат бързо решени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ако това изказване е вярно, значи "кризата" няма да свърши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още