IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: България ясно очерта стъпките за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната

Българският евродепутат Ева Майдел потвърди ангажимента на България за държава, която иска да стане част от еврозоната

16:52 | 03.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Еврозоната остава отворена за разширяване и привлекателна за нови държави, а България ясно очерта стъпките за 
присъединяване към "чакалнята" на еврозоната, каза еврокомисарят, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис по време на събитие, с което бе отбелязана 20-ата годишнина на единната европейска валута, предава БТА.

Заместник-председателят на Европейската комисия Домбровскис ясно отбеляза напредъка, който България е извървяла, така че пътят за еврозоната е ясен. В момент, когато имаме сериозни предизвикателства като Brexit, трябва да покажем, че има страни, които изразяват желание и изпълняват критериите да станат част от еврозоната в близко бъдеще, заяви той.

Не трябва обаче да затваряме вратата и за други страни членки на Европейския съюз, които искат да се присъединят. Все пак това е валутата на Европейския съюз и държави като Румъния и Хърватия също изразиха своите виждания за присъединяване към еврозоната и защо не и в близко бъдеще и те да направят своята пътна карта, така че и те да станат част от еврозоната, добави българският евродепутат Ева Майдел.

Много важно е да отбележим, че за последните 20 години еврото извървя един път на успех въпреки трудностите понякога и финансовата и икономическата криза, посочи Майдел. През последните години се присъединиха балтийските страни като последни държави членки, част от еврозоната. Те не загубиха своя импулс за присъединяване въпреки финансовата и икономическа криза, а точно обратното, станаха част от клуба на еврозоната, доказаха, че техните икономики могат да растат, а еврозоната - че е едно стабилно място, допълни тя.

Разказваме в последните 20 години историята на еврото като обединител на част от страните от Европейския съюз и историите на успех. Но е важно оттук нататък да очертаем какъв е пътят напред. Благодарна съм на тази конференция на високо ниво да препотвърдя ангажимента на България за държава, която иска да стане част от еврозоната и да се присъедини към т.н. чакалня на еврозоната през 2019 година, заяви още Майдел.

Оттук нататък трябва да направим така, че да заздравим общоевропейската валута допълнително, да покажем, че еврозоната е готова да приеме и нови членки, дори и от държави членки, където знанието за еврото е много по-малко, отколкото за самата еврозона. Трудно е да обясним разликите и тогава гражданите на определени държави членки стават податливи и на дезинформации и фалшиви новини. Не трябва да допускаме това, така че имаме много работа да обясним успехите на еврото и да продължим да работим за разширяването на клуба на еврозоната, каза Ева Майдел.

 

 

 

 

В събитието участваха и бившият председател на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси и българският евродепутат Ева Майдел. Тя препотвърди ангажимента на България да се присъедини към еврото, се посочва в съобщението на пресслужбата на ГЕРБ в Европейския парламент.

Много важно е да отбележим, че за последните 20 години еврото извървя един път на успех, въпреки понякога трудностите и финансовата и икономическата криза, посочи Майдел. През последните години се присъединиха балтийските страни като последни държави членки, част от еврозоната. Те не загубиха своя импулс за присъединяване, въпреки финансовата и икономическа криза, а точно обратното, станаха част от клуба на еврозоната, доказаха, че техните икономики могат да растат, а еврозоната - че е едно стабилно място. Разказваме в последните 20 години историята на еврото като обединител на част от страните от Европейския съюз и историите на успех. Но е важно оттук нататък да очертаем какъв е пътят напред. Благодарна съм на тази конференция на високо ниво да препотвърдя ангажимента на България за държава, която иска да стане част от еврозоната и да се присъедини към т.н. чакалня на еврозоната през 2019 година. 

 

Еврото намира своята най-голяма популярност сред младото поколение. Над 70 на сто от младите хора и студентите в Европа оценяват възможността да разплащат, да пазаруват и да пътуват с единната валута. Това означава, че т.н. генерация "Еразъм" - хората, които са родени преди 20 години и не познават Европа преди еврото, са хората, които най-силно подкрепят единната ни валута. Само че, оттук нататък трябва да направим така, че да я заздравим допълнително, да покажем, че еврото е готово да приеме и нови членки, дори и от държави членки, където знанието за еврото е много по-малко, отколкото за самата еврозона. Трудно е да обясним разликите и тогава гражданите на определени държави членки стават податливи и на дезинформации и фалшиви новини. Не трябва да допускаме това, така че имаме много работа да обясним успехите на еврото и да продължим да работим за разширяването на клуба на еврозоната, каза Ева Майдел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още