IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Не се очаква разширяване на еврозоната в идните години

Продължителната криза в региона изглежда е отказала някои държави от идеята да се присъединят към валутния съюз, коментира еврокомисарят за еврото

13:57 | 28.12.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Не се очаква еврозоната да приеме нови членове през идните години, тъй като продължителната криза в региона изглежда е отказала някои държави от идеята, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от AFP.

„Не се очаква да се присъединят нови членове през следващите няколко години”, посочва в интервю за германския вестник Die Welt Домбровскис, който е и еврокомисар за еврото и социалния диалог.

От общо 28 страни в Европейския съюз 19 са част от валутния съюз. Според договорите за членство в ЕС всички държави от общността са длъжни да влязат във валутния съюз и споделят единната европейска валута. Изключение са успели да договорят Великобритания, Швеция и Дания.

„Преди една страна да приеме еврото, трябва предварително да бъде установен фиксиран курс спрямо него. Този механизъм е т. нар. чакалня за еврозоната”, обяснява Домбровскис.

В момента обаче няма страни членки на ЕС в чакалнята за еврото, с изключение на Дания, която има специален статус, допълва той.

Еврокомисарят посочва още, че България и Румъния са изразили интерес към предприемане на първи стъпки към влизане в еврозоната. Водени са били и предварителни разговори с предишното правителство на Полша.

„Новото правителство във Варшава обаче може да бъде малко по-резервирано”, коментира Домбровскис.

„Първоначално влизането в еврозоната изглеждаше привлекателно за новите страни членки на ЕС. Кризата в еврозоната обаче промени това, а гръцката криза засили тендендията”, изтъква той.

Най-новите членки на еврозоната са Латвия, която се присъедини през 2014 година, и Литва (през 2015 година).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
защото е лоша идея, ти не живееш ли в България.. и чехия изобщо няма икономика сходна на нашата ... ако падне борда покупателната способност на хората ще падне също в краткосрочен план и това ще доведе до още по масова емиграция... а никой не му пука кво евентуално ще стане в дългосрочен план.Зада се вдигне жизнения стандарт трябва да се оправи съдебната система, като нямаш еднакви правила за всички играчи, квито и фискални стимули да се правят, те се опорочават. За това е най-добре просто да им вържеш ръцете колкото се може повече, квото прави борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Левът е силно надценен и всички го знаем. Не става въпрос дали харесваме еврото или не, дали харесваме валутния борд или не, става въпрос за това, че е необходим силен и устойчив икономически ръст от порядъка на 7-8 %, за да се усети ръст в стандарта на живот. Не казвам, че всичко ще е гладко, най-вероятно ще има двойна инфлация за определен период от време, но в по-дългосрочен план по-евтиния лев ще стимулира значително търсенето на родни стоки. Вижте как след като еврото падна спрямо долара и съответно левът поевтинява спрямо долара, износът засили позиции. Аз твърдя, че още по-евтин лев ще направи износът още по-конкурентен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Защо да е лоша идея? Чехия е страна с площ и население и икономика сходни с нашите. Но за разлика от България тя ползва собствена валута и в момента икономиката и расте с 3-4% на година, а нашата с 1.5% на година след масаж на статистиката. Румъния със собствена валута за 2015 ще запише около 5% ръст. В цялата еврозона икономическия ръст е 2-3 пъти по-малък отколкото в страните извън нея, което значи, че еврото пречи на икономическото развитие на еврозоната, а не го подпомага. Например в Германия за 2015 имаше към 1% икономически ръст, а във Великобритания извън ЕЗ ръста беше 3.5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
много, много лоша идея :) освен ако нямаш някакви задни мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Най-полезното за Европа поведение е прекратяване на допускан спрямо евро негоден начин на държавно управление.Пример: Ако не се допускаше тази грешка държавите он Еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
А очаква ли се стари членове да напуснат еврозоната и тя да се свие като резултат? Във Финландия май ще има референдум за напускане на еврозоната през 2016. Външния министър на Финландия е заявил, че страната му никога не е трябвало да се присъединява към еврозоната пред Bloomberg и еврото е катастрофален провал за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Vesko94
преди 8 години
Поредната затворена врата и поредна възможност да се осмисли съществуването на валутния борд у нас. Време е за свободно конвертируем лев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още