IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доминик Рааб: Предложението на Джонсън не нарушава конституцията

To всъщност е законно, напълно е уместно и има прецедент, твърди външният министър

14:55 | 30.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обвиненията, че британското правителство нарушава конституцията с решението да прекъсне временно работата на парламента, са пълна безсмислица, заяви външният министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Идеята, че това е някаква форма на нарушение на конституцията, е безсмислица, всъщност е законно, напълно е уместно и има прецедент", заяви Рааб, пристигайки в Хелзинки за преговори с европейските си колеги.

Следващата голяма повратна точка към Brexit ще бъде срещата на ЕС на 17 и 18 октомври, заяви британският министър на транспорта Грант Шапс. Великобритания се надява, че тогава ще има нещо ново, което да бъде обсъдено от парламента, добави той в интервю пред Би Би Си.

Парламентът ще има достатъчно време, за да обсъди всяко ново развитие, което може да произлезе от усилените отпити на европейските и британските дипломати да постигнат споразумение, добави Шапс. Според него на срещата на европейските лидери с британския премиер Борис Джонсън вероятно е бил видян първият лъч на надеждата.

"Ние ще сме готови, така или иначе", увери министърът. 

Ирландският външен министър Саймън Ковини заяви днес, че Лондон не е направил конкретни и реалистични предложения за замяна на предпазната клауза за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия в споразумението за напускане на ЕС. "Това не може да бъде просто идеята, че трябва да премахнем предпазната клауза и ще решим този проблем при бъдещите преговори, без да има реален начин да го направим. Това няма да мине", добави Ковини, цитиран от Ройтерс.

Шапс отхвърли обвиненията на Ковини, заявявайки пред Скай нюз, че Великобритания е направила предложения за алтернативи на предпазната клауза.

Външните министри на Холандия, Белгия и Люксембург изразиха опасения, че вероятността да се стигне до Brexit без споразумение е нараснала, след като британското правителство прекъсна временно работата на парламента, предизвиквайки недоволството на депутати и привърженици на опозицията.

Временното спиране на работата на парламента "е начин на действие в демокрация, който не съответства изцяло на правилата", заяви люксембургският външен министър Жан Аселборн, цитиран от AP.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още