IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доминик Рааб: Ще има сделка между Лондон и Брюксел до 21 ноември

Според британския министър за Brexit скоро ще се стигне до решение на трудностите

19:31 | 31.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър за Brexit Доминик Рааб заяви, че очаква сделката по развода с Европейския съюз да бъде финализирана до 21 ноември, предава Bloomberg. Цената на паунда се покачи веднага след изказването.

В писмо, изпратено на 24 октомври и публикувано днес, Рааб казва, че е постигнат „сериозен напредък“ през последните седмици благодарение отчасти на новите британски предложения за разрешаването на въпроса по митническите проверки на ирландската граница.

Този въпрос затруднява преговорите от месеци, но Рааб звучи обнадежден, че ще се стигне до бързо решение. „Въпреки различията ни не сме далеч от споразумение по този въпрос“, пише Рааб до председателя на комисията по Brexit в британския парламент.

„Ще бъда щастлив да покажа доказателства пред комисията, когато сделката бъде финализирана и към момента очаквайте 21 ноември като подходяща дата“, пише той.

Паундът се насочи към най-големия си дневен ръст от над три седмици, търгувайки се с 0,6% по-високо до 1,2781 паунда за долар след новината.

Говорителят на министър-председателя Тереза Мей – Джеймс Слак, обаче омаловажи значението на коментарите на Рааб. „Няма да се меся в интерпретациите, които правите по това“, каза той. „Това е кореспонденция, която аз лично не съм виждал“.

Слак поддържа линията, че правителствата искат да постигнат сделка по Brexit възможно най-скоро.

Въпреки това коментарите на Рааб се противопоставят на официалната позиция на ЕС, който засега се въздържа да свика специална среща за одобрението на сделка по Brexit, чиято идея е да се договори до средата на ноември.

Иначе следващия път, когато лидерите на оставащите 27 страни членки в ЕС трябва да седнат с Мей, ще бъде на срещата на Европейския съвет през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още