IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск: Тръмп е против силна и обединена Европа

Председателят на Европейския съвет очерта едно изключително негативно бъдеще за Европа след парламентарните избори догодина

16:30 | 10.11.18 г. 12
<p>
	Председателят на Европейския съвет Доналд Туск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е против "силна и обединена Европа" в реч, произнесена в полския град Лодз.

"За пръв път в историята имаме американска администрация, която меко казано не се отнася с ентусиазъм към една силна и обединена Европа", заяви Туск. "Говоря за факти, а не за пропаганда", подчерта бившият полски премиер на митинг в навечерието на стогодишнината от обявяването на независимостта на Полша. 

Туск обвини президента на САЩ, че преди половин година, на срещата на Г-7 в Канада, практически еднолично е наложил премахването на фразата, че големите сили искат да спазват реда, основаващ се на принципи и ценности.

Туск говори и за предстоящите напролет избори за Европейски парламент. Той предупреди за появата на националистическо движение, настроено враждебно към ЕС.

"Не е изключено в този парламент да бъдат представени две течения, едното антиевропейско и все повече с цветовете на "кафявите ризи" (носени от членовете на щурмовите отряди на нацистката партия в Германия преди и по време на Втората световна война - бел. ред.), залагащо все повече на национализма. Второто течение ще бъде на тези, които искат да задълбочават европейската интеграция възможно най-много", предсказа Туск.

Той напомни за засилването на антиевропейските чувства в някои страни.

"Това засега не засяга лидерите, но подобни сили укрепват пред очите ни. Сили, които залагат повече на конфликта, отколкото на сътрудничеството, на дезинтеграцията вместо на интеграцията", подчерта председателят на Европейския съвет, който неотдавна заяви, че има сериозен риск Полша да напусне ЕС.

Туск отправи и критики срещу позицията на сегашното полско правителство към Европа, без да го спомене изрично. "Тези, които се противопоставя на силно полско присъствие в Европа, де факто действат против нашата независимост", подчерта той и припомни на поляците, че "от нас зависи дали политиците ще унищожат ЕС и ще изведат Полша от съюза".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 5 години
Да влезнат в ЕС желаят Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Турция, Украйна, Грузия вероятно Беларус(след Батя) и Русия(след ***). Без Русия това са около 160 млн, а с нея 300.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
САЩ създадоха проекта ЕС, за да обединят и държат държавите далеч от пипалата на Русия. Този проект вече не е необходим на САЩ. Този проект е трън в очите и на Русия. Няма как със сила да го съборят, а с другите възможни средства дълго ще се забавят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Унищожаването на ЕС с търговски и валутни войни няма да стане. Проблем са мигрантите, които агента на ЦРУ - вещицата Меркел набута навсякъде, но в следващите години този проблем ще бъде решен. Меркел няма да е вечна, за да постигне целите на чичо Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
RSG
преди 5 години
Недейте да плюете срещу ЕС, че малко по малко ще си повярвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Това, че САЩ и Русия са се договорили да разтурят ЕС се виждаше от километри и то не от днес. Ако го постигнат, пак ще има едни визи за пребиваване в страните, което няма да се хареса на хората. Договорите на държавите членки са така направени, че да е трудно, дори невъзможно излизането/пример Великобритания/ Дори и някои членки да успеят да напуснат, не е проблем останалите да продължат в един компактен вид, без недоносените изтърсаци като България и други. Поне в близките години това няма да стане, защото отпора ще е голям. Тръмп и Путин няма да са вечни, за да постигнат целите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 15
majnata
преди 5 години
Пий си редовно апчетата ! Поне съм ти свикнал вече ... манията Илон Мъск-суперстар мъчи ли те още ?! : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 7
lyusien
преди 5 години
До 6 На Маината си Е сега вече разбрах какъв си Да се занимавам с теб е просто загуба на време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 17
majnata
преди 5 години
Крейзи , наближава моментът в който откачалките като тебе окупирали Брюксел ше бъдат поставени на мястото им ...или в клиники за алкохолици или в панделата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 9
lyusien
преди 5 години
До 2 На майната си Виж ти наистина ли си *** или си само много ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 12
lyusien
преди 5 години
Тръмп е американец основната му цел е " Да направим Америка отново велика " Нищо лошо това е състезание между двете най големи икономически и политически сили в света Стига да се водят със приемливи политически и икономически средства Но когато използваш тактиката на разделяи и владеи това поражда съмнения че двата блока са съюзници и приятели и състезанието е единствената им цел Когато подкрепяш Италия като прекрасно знаеш че е член на Е С Когато призоваваш Великобритания да съди Е С или искаш да решиш доставката на шистов американски газ предимно за Полша а не за целия Е С Когато налагаш мита на Е С за алуминия и стоманата и от там ти предлагат за да се реши въпроса да бъдат премахнати всички мита между Е С и САЩ и ти казваш че това е нечестно Кое е по честно от това Освен всичко Тръмп е зодия близнаци и си променя мнението по 3 пъти за два дена с което много си прилича с нашия велик премиер Б Б Нищо чудно и да го приеме в началото на 2019 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още