IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори гръцкият туризъм е силно засегнат от развихрилата се криза

Антигерманските настроения отказват немските туристи, но има ръст на търсенето от Русия, Турция, Израел и балканските държави

11:22 | 18.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Атинският Акропол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Атинският Акропол. Снимка: Ройтерс

Синьо небе, богата култура и вкусна храна – с това е известна Гърция сред пътешествениците. Но във все по-голяма степен политическата бъркотия хвърля сянка върху привлекателността на страната като туристическо направление, пише в свой анализ CNBC.

Макар да доказа устойчивостта си на стачките, безредиците и политическата несигурност до миналата година, високо цененият гръцки туристически сектор започва да страда от по-малкия брой резервации от туристи от чужбина.

Джордж Дракопулос, генерален директор на Асоциацията на гръцките туристически компании, заяви, че през периода от януари до април тази година е регистриран спад от 3,5% на годишна база в броя на пристигналите в страната туристи, след като през същия период на миналата година бе регистриран ръст от 10%.

По данни на асоциацията гръцкият туристически сектор е с дял от около 16,5% от брутния вътрешен продукт на страната през 2011 г., осигурявайки 10,5 млрд. евро от приходите. Близо 760 000 места зависят пряко или непряко от сектора.

Според статистиката на гръцката централна банка приходите от германски туристи през февруари тази година са се понижили до 10,3 млн. евро от 26,7 млн. евро преди година. Приходите от туризма като цяло за януари и февруари са намалели с 44,7% на годишна база.

Очевидно гръцкият туризъм е поел по пътя на разочароващото начало през 2012 г., но по думите на Дракопулос е много трудно да се предскаже общият спад в резевациите за годината, тъй като те обикновено се правят малко преди пътуването.

Хотелиери съобщават за спад на резервациите основно от европейски държави, главно Германия, Бенелюкс и Великобритания. „Изглежда Германия ще бъде доста под нивото от миналата година“, посочва Дракопулос.

Германските туристи избягват почивката в Гърция отчасти заради увеличилите се безредици миналата година, както и заради нарастващите анти-германски настроения.

Мнозина гърци обвиняват Германия за мерките на строги икономии, приети в страната в замяна на спасителните финансови пакети от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Съобщения в медиите напоследък за насилие срещу германци не подхранват желанието на германците да резервират почивка в Гърция. Холандски пенсионер и бил сметнат за германец и нападнат от двама гърци в дома му в Гърция, а къщата на високопоставен германски представител в ЕС бе потрошена, а колата на съпругата му - подпалена.

Има обаче и положителни моменти. „Русия, Турция, Израел и съседните балкански държави демонстрират значителен ръст на търсенето“, подчерта Дракопулос.

По-думите му някои региони са доста по-устойчиви от други по отношение на запазване на нивото на резервации, например Додеканезите и остров Кос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още