Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Доставките на газ за България се увеличават с 2% през 2016 г.

България е един от големите пазари на "Газпром" на Балканите, сочи справка на компанията за миналата година

Доставките на газ за България се увеличават с 2% през 2016 г.

Снимка: архив Ройтерс

Руската газова компания "Газпром" отчита ръст на доставките на природен газ за държавите, които ще бъдат потенциални клиенти на "Турски поток" - Югоизточна Европа, съобщи ТАСС.

Данните на компанията за България са за увеличение от 2,1% до 3,18 млрд. куб. метра през 2016 година.

Това обаче е едно от най-слабите увеличения, които "Газпром" записва за държавите от региона. Доставките за Румъния растат над осем пъти до 1,48 млрд. куб. метра, а за Гърция - с 35% до 2,68 млрд. куб. метра.

От посочените данни обаче пък е видно, че България е един от големите пазари на "Газпром" на Балканите. Доставките за Сърбия са едва 1,75 млрд. куб. метра, за Македония - 0,21 млрд. куб. метра, а за Хърватия - 0,76 млрд. куб. метра.

Голям потенциален потребител на газ от "Турски поток" е Италия. Доставките в страната през 2016 година са в обем от 24,7 млрд. куб. метра, което е увеличение от 1,1%.

Още по темата

България може да разчита основно на доставките от "Газпром" за покриване на потреблението на газ. Някои от държавите на Балканите имат достъп и до алтернативни доставки. Румъния например има собствен добив, а Гърция има достъп до терминалите за втечнен газ и връзка с газовата мрежа на Турция. 

От "Газпром" посочват, че увеличението на доставките в региона показва, че проектът "Турски поток" е важен за обезпечаването на енергийните нужди на тези държави.

"Турски поток" беше анонсиран в края на 2014 година като заместник на "Южен поток", макар и с по-малък капацитет. Реализацията му беше замразена за около година в резултат на охладнелите отношения между Русия и Турция. Сега обаче газопроводът има всички разрешителни и строителството му може да започне.

Идеята е да бъдат построени две тръби с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра газ годишно. Първата тръба ще доставя суровината за турския пазар и така Турция ще получава газ директно от Русия без транзитни държави - чрез "Син поток" и "Турски поток". По втората тръба "Газпром" планира да доставя газ за Европа чрез хъб на гръцко-турската граница.

Общата стойност на проекта е около 11,4 млрд. евро. За морската част ще бъдат необходими около 7 млрд. евро, изчисляват още от газовата компания.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европа
Християнсоциалният съюз преизбра Хорст Зеехофер за свой лидер