IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дотук добре, другарю Ципрас

СИРИЗА изглежда без алтернатива при нови избори, дори и след промяната в политиката, но само пълно мнозинство ще е знак за успех

08:40 | 21.08.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас напуска правителствената резиденция след заседание на кабинета. Дали ще се върне след изборите? Снимка<em> Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас напуска правителствената резиденция след заседание на кабинета. Дали ще се върне след изборите? Снимка Ройтерс

Гърция се насочва към експресни парламентарни избори през септември, след като премиерът Алексис Ципрас не издържа на натиска и подаде оставката на кабинетаЛидерът на СИРИЗА загуби доверието на своите депутати от крайнолявото крило в коалицията, а възможностите му да продължи да управлява и прокарва важни законодателни промени с помощта на опозицията клонят към нулата.

Затова и той избра варианта с бързи избори, макар че на масата бяха поставени и други сценарии, сред които искане на вот на доверие, което обаче Ципрас беше сигурен, че няма да получи, както и разпускане на парламента  и прокарване на нужните закони на летни сесии с избрани 100 депутати. 

Това отново означаваше предсрочни избори, но през октомври или ноември.

Показателно, че Ципрас не очаква подкрепата на депутатите си, беше поведението му по време на вота по третата спасителна програма за страната. Той помоли председателя да гласува по-рано и не изчака да види резултата, както правеше при предишни ключови гласувания по спасителната схема. Близо седмица след това премиерът нямаше официална изява и това още повече подхрани слуховете, разпространявани за бъдещето на кабинета. 

Шансовете на най-младия лидер на водеща политическа партия в южната ни съседка изглеждат най-добри за предсрочните избори. На 35 години, малко случайно, но с пък с голямо мнозинство, той пое СИРИЗА и за пет години от посредствена партия с резултат от под 5% през 2009 година я изведе до първа политическа сила в страната при предсрочните избори в началото на тази година.

Поетият курс към споразумение с кредиторите обаче костваше подкрепата на крайнолявото крило в коалицията.

Всъщност на този етап Алексис Ципрас изглежда и без алтернатива на политическата сцена. Отцепниците, водени от бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис, нямат много време да се подготвят за изборите. Техните идеи за излизане от еврозоната и връщането на драхмата пък не срещат и голямо одобрение сред гърците. 

Факт е още така, че критики за споразумението, мерките и действията на Ципрас се сипят от всички страни, но досега никой не е предложил друг план за излизане на страната от тежката ситуация. 

Разцеплението в СИРИЗА е зреело отдавна, пък стана ясно от разменени престрелки между правителството и крайнолевите в партията. Говорителят на кабинета коментира, че тази фракция никога не е подкрепила решение, което не е свързано с връщането на драхмата. 

Бившият политически елит - „Неа демократиа“ и ПАСОК, нямат силни лидери в момента и тепърва трябва да работят за намиране на нов път към властта, а и гърците сякаш са по-склонни да обвинят тях за ситуацията в Гърция в момента, а не СИРИЗА.

За повечето гърци Алексис Ципрас е единственият политик, който действително е преговарял с „омразните“ кредитори. Сегашното споразумение беше изработено след безпрецедентни 17-часови дебати в Брюксел. Предишни допълнения към споразуменията са били подписвани по имейл. В медийни публикации избирателите на СИРИЗА признават за допуснатите грешки, но са и склонни да му ги простят, защото виждат усилия, които полага за стабилизиране на страната. 

Името на 41-годишния премиер никога не е замесвано в каквито и да било скандали, за разлика от своите предшественици, за които непрекъснато се появяваха съмнения за корупция и сключване на сделки, които не са в полза на гръцкия народ. Медиите в страната с изненада отбелязват скромния начин на живот на новия премиер, отказа му да се премести в правителствената резиденция и решението му да остане да живее в жилището си в предградие на Атина.

В последните проучвания на общественото мнение, провели се на 25 юли, въпреки промяната в политиката на управляващите, 63% от гърците подкрепиха действията на Алексис Ципрас. Това го прави най-одобрявания политик в страната. На следващо място се нарежда Янис Варуфакис с 28 на сто одобрение. Ако изборите се провеждаха в края на юли СИРИЗА би получила почти 34% от гласовете на гърците. Втората политическа сила „Неа демократия“ - едва 16 на сто.

Въпреки голямата разлика СИРИЗА все пак няма да може да управлява сама и това поставя въпроса къде Ципрас може да намери нови съмишленици за създаване на нов кабинет. Сегашните ANEL дори няма да влязат в парламента, сочеше проучването.

От последните социологически проучвания обаче мина доста време и в момента не е ясно дали премиерът, който не изостави образа си на „доброто момче“ - защото в ръцете му всъщност има доста лостове, с които да се справи с вътрешната си съпротива, запазва подкрепата на гърците.

Така, "мъченикът" Алексис Ципрас, нападан от всички страни, и гледащ за подкрепа към проевропейски настроените избиратели, сякаш наистина има най-големите шансове отново да се завърне в кабинета си в резиденцията "Мегаро Максиму" като победител. За истински успех ще се счита обаче само постигането на пълно мнозинство в 300-местния гръцки парламент. На миналите избори СИРИЗА спечели 149 места и управляваше заедно с ANEL.

Случващото се в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 2
белот
преди 8 години
В интерес на истината гърците не са взели нищо,просто един заем се покрива от друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
Сега октомври или ноември маляките пак ще се правят на луди - взеха кинтите и е време пак да почнат да лъжат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
Матю Стокс
преди 8 години
На това му се казва "буламач-анализ". Кът от тук-там...А заглавието е връх на скудоумието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
Взехме първите 13млд,платихме на ЕЦБ и сега вече можем да започнем с "игричките"......:)"За истински успех ще се счита обаче само постигането на пълно мнозинство в 300-местния гръцки парламент. На миналите избори СИРИЗА спечели 149 места и управляваше заедно с ANEL."А ако нямаме пълно мнозинство ? Какво правим ? Защото:"Лидерът на СИРИЗА загуби доверието на своите депутати от крайнолявото крило в коалицията, а възможностите му да продължи да управлява и прокарва важни законодателни промени с помощта на опозицията клонят към нулата."Пак ли ще трябва да разчита на опозицията ?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още