Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Драги: Централните банкери трябва да признаят пропуските в познанията си

Според председателя на ЕЦБ неконвенционалната парична политика е успешна, но пропуските в разбирането на сравнително новите инструменти остават

Драги: Централните банкери трябва да признаят пропуските в познанията си

Снимка: Ройтерс

Неконвенционалната парична политика е успешна, но пропуските в разбирането на сравнително новите инструменти остават, заяви председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в сряда, предупреждавайки срещу прибързаните политически отговори за новата реалност.

Подчертавайки нуждата от взискателни проучвания, Драги заяви, че централните банки трябва внимателно да преценят политическите си стъпки, съобщава Ройтерс. Според него те трябва да спрат да защитават остарелите подходи, но и да признаят пропуските в знанията си за това как работят новите политики.

Драги направи коментарите си в момент, в който Европейската централна банка се сблъсква с икономика със стабилен растеж, но и анемична инфлация. Това е комбинация, която предизвиква въпроси за валидността на по-стари доктрини по инфлацията, връзката ѝ с безработицата и способността на централните банки да влияят на ценовия растеж.

Още по темата

„Често биват цитирани думите на [Джон Мейнард] Кейнс „Когато фактите се променят, аз променям мнението си. А вие какво правите, сър?“, каза Драги. „Е, за централни банкери това не е толкова лесно и проучванията ни помагат да решим дали промяна във фактите заслужава политически отговор или, както ние казваме, трябва да я обмислим“.

„Трябва да сме наясно с пропуските, които остават в познанията ни“, каза Драги в Линдау, Германия, в реч, в която не бе включена темата за сегашната парична политика.

ЕЦБ не е единствената, която изпитва съмнения към традиционните модели. Протоколът от последната среща на Федералния резерв на САЩ също показа, че някои централни банкери изпитват безпокойство около валидността на моделите им, тъй като инфлацията не успява да се ускори въпреки почти пълната заетост и растеж над потенциала на икономиката.

За Драги дилемата ще трябва да се превърне в конкретни действия тази есен. Срокът на програмата за закупуване на активи на ЕЦБ, която цели да ускори инфлацията, ще приключи в края на годината, което ще изиска от централните банкери или да я удължат, или да започнат да я намалят.

Икономиката расте с най-бързия си темп от началото на 2011 г., а безработицата наскоро удари осемгодишно дъно. Инфлацията обаче все още не може да достигне целта на ЕЦБ от малко по 2%.

Драги обаче защити неконвенциалната парична политика, твърдейки, че тя е постигнала успех, изправена пред екстремни сътресения, и е доказала, че централните банки остават силни дори когато лихвените проценти ударят дъното.

„Политическите действия, предприети през последните 10 години по паричната политика и по регулациите и надзора, направиха света по-устойчив. Но ние трябва да продължим да се подготвяме за нови предизвикателства“, каза Драги.

„Множество емпирични проучвания доказаха успеха на тези политики в подкрепа на икономиката и инфлацията както в еврозоната, така и в САЩ“, заяви Драги.

гледано: 1467   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (26)

   1| 2| 3    
4
 
0
 
26
khao до: data
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
той милия толкова не е в час по темата че как не е дал още Венецуела за пример и не е направил пралел с ЕС , незнам :):) чудя се на ентусиазма ти как имаш нерви да обясняваш факти на форумни тролове :):)
2
 
1
 
25
data до: nobel
преди 6 месеца
Е преди Драги ( или по точно тия дет са зад него) властваше парадигмата че Австрийската школа е измислила лекарството но уви , нещата се оказаха грешни и Европа прeживя W криза , докато американчетата действаха бързо . Япония , виж Япония е това което ни чака - поради автоматизацията и застаряването на населението правителството ще харчи вместо нас :)

п.п. Другите ти примери не са удачни - това е феномен известен като "Бягство от националната валута" и е характерен за страни в дълбока и безпереспективна политическа криза
2
 
2
 
24
data до: data
преди 6 месеца
п.п. Това което казва Драги в интервюто е че НИКОЙ няма опит (исторически) в управлението на подобна глобална икономика в която информацията се движи със скоростта на светлината , а факторите за производство вече не са тия който сме учили в учебниците . Кой би предвидил какво ще се случи ако труда отпадне като фактор на производство ( на което сме свидетели ) ?
2
 
1
 
23
data до: nobel
преди 6 месеца
Я помисли малко какво завари Драги като пое поста - и частните и държавни канали за разпределение и пре разпределение бяха пълни до дупка с дълг а ликвидността никаква . И кво е предложението - ? Фалит на държавите , банките и големите фирми ? Съжалявам но това е нереалистично , поне не и при настоящата политическа система
0
 
2
 
22
преди 6 месеца
Хаха...
Да бъркате Джон Лоу с Джон Сноу от Игра на тронове е доста симптоматично....
Лоша симптоматика но затова пък придружена с високо самочувствие и самомомнение.

Още от Европа
Великобритания обвини Русия в тайно трупане на запаси от веществото "Новичок"