IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ е наясно с ефектите от паричната си политика върху финансовия сектор

Според президента на институцията обаче няма рискове за финансовата стабилност, произтичащи от ниски лихви и висока ликвидност

21:16 | 25.10.16 г. 2
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е наясно с нарастващата цена на ултраоблекчената парична политика за финансовия сектор и не би държала отрицателните лихви прекалено дълго. Това заяви президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Ройтерс. Според него обаче няма рискове за финансовата стабилност, произтичащи от ниски лихви и висока ликвидност.

В своята реч в Берлин Драги все пак защити политиката на ЕЦБ на агресивно изкупуване на облигации и ниски лихви от обвиненията, че е довела до по-високо неравенство. Той освен това заяви, че взема предвид оплакванията от страна на банките, най-вече в Германия, че ниските лихви изяждат печалбите.

„Със сигурнос бихме предпочели да не задържаме лихвените проценти на толкова ниски нива дълго време, тъй като нежеланите странични ефекти може да се натрупат с времето“, каза Драги.

Той допълни, че рекордно ниските лихвени проценти в еврозоната не са „новата нормалност“, макар че валутният съюз ще остане уязвим без пълен паричен и банков съюз. „Ще излезем от тези мерки, когато се постигне ценова стабилност по устойчив начин без днешната извънредна парична подкрепа“, посочи Драги.

Той заяви, че ниските лихви са симптом за подчертано слабо инвестиране и прекомерни спестявания, което централните банки трябва да имат предвид. По думите му ниските лихви подкрепят потреблението и заетостта - ползи, които винаги са социално напредничави. “Като цяло едно по-бързо завръщане към пълна заетост в замяна на това би допринесло за по-малко бъдещо неравенство", каза Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Досега ЕЦБ не зачита наличие на сгрешена европейска парична система и няма необходимата база за верни изводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
гаргамел драги отново откри топлата вода но внимаваи под прицел си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още