IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕС защитава суверенитета в глобализирания свят

Напускането на еврозоната или на ЕС може да не даде на страните по-голям суверенитет, смята гуверньорът на ЕЦБ

21:46 | 22.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги защити Европейския съюз, като заяви, че той предоставя начин на страните да защитят суверенитета си във все по-несигурна глобална среда, съобщава Bloomberg.

Драги, който говори в момент, когато ЕС трябва да се справя с Brexit и растящия популизъм, заяви, че институционалната рамка на блока позволява на страните членки да бъдат свободни в много области.

„В днешния свят технологичната, финансовата и търговската взаимообвързаност са толкова силни, че само най-големите страни могат да бъдат едновременно независими и суверенни и дори те не могат да го постигнат в такава цялост“, отбеляза гуверньорът на ЕЦБ в изказване в Болоня. „За повечето други страни, включително в Европа, тези две характеристики не съвпадат“, допълни той.

Намеквайки за решението на Великобритания да напусне ЕС и за антиевропейските настроения в Италия, Драги посочи, че страните извън блока „може да имат по-голяма политическа независимост, но не непременно по-голям суверенитет. Същото важи и за единната валута“.

Очаква се Великобритания да напусне ЕС на 29 март, но Лондон и Брюксел са в задънена улица относно условията на развода. Гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало заяви по-рано в петък, че перспективите за твърд Brexit изглеждат „все по-малко вероятни“.

Драги призова лидерите на ЕС да приспособят съществуващите институции към промените, така че европейските „ценности да останат основни, фундаментални“.

„Този процес по приспособяване до момента се натъква на съпротива, защото неизбежните национални политически затруднения изглежда винаги вземат връх над тази необходимост. Няма съмнение, че приспособяването трябва да е толкова дълбоко, колкото явленията, които разкриха слабостта на съществуващия ред, и толкова широко, колкото измеренията на геополитическия ред, който се променя по неблагоприятен начин за Европа“, допълни Драги.

Той не засегна паричната политика в речта си. След по-малко от две седмици ЕЦБ трябва да проведе заседание на 7 март, когато ръководителите й ще обсъдят дали трябва да отговорят на забавянето на икономиката на еврозоната и кои инструменти да се използват, ако забавянето се задълбочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още