Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Драги слиза от сцената, ред е на Лагард

Кристин Лагард се подготвя да поеме щафетата от Марио Драги в момент, когато ЕС е разединен, а търговската война и Brexit продължават да чукат на вратата

Драги слиза от сцената, ред е на Лагард

Кристин Лагард и Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се оттегли по-рано днес (28 октомври), предавайки щафетата на бившия ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, чиято първа задача ще бъде да излекува разривите сред политиците, пише Euractiv.

Човекът, който трябваше да спаси еврото по време на осемгодишния си мандат, ще бъде изпратен с речи на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и италианския държавен глава Серджо Матарела. 

Още по темата

Но преди още Драги да е напуснал централата на банката във Франкфурт, вниманието вече се прехвърля върху Лагард, бивш френски министър на икономиката, която ще се превърне в първата жена, заела поста на гуверньор на ЕЦБ.

Въпреки че 63-годишната Лагард има амбициите да се съсредоточи върху равенството между половете и действията по отношение на климата, анализаторите посочват, че най-належащият въпрос в момента е да се прекратят конфликтите относно последния пакет от парични стимули на Драги.

През септември италианецът рестартира покупките на държавни и корпоративни облигации в размер на 20 млрд. евро на месец, за да подкрепи отслабващата икономика в еврозоната. Този ход предизвика остра публична критика от някои от 25-те членове на управителния съвет на ЕЦБ, които твърдят, че това лишава регулатора от повече пространство за действия в случай на по-сериозен спад.

Промяна в стила

Според анализаторите Лагард ще бъде значително по-зависима от съветите на другите членове на ЕЦБ в сравнение с Драги.

„Това не трябва да е недостатък, но определено ще бъде промяна в стила”, посочват експертите.

Лагард, която е адвокат по образование, вече сигнализира, че наследството на Драги ще бъде в сигурни ръце.

В опит да стимулира растежа и да ускори темпа на инфралцията мнението на Драги взема връх в ръководството на ЕЦБ, когато става въпрос за определяне на лихвените проценти при исторически ниски нива, за купуване на облигации в размер на 2,6 трлн. евро и предлагане на ултра евтини заеми на банките.

Миналия месец Лагард заяви пред представителите на ЕС, че ще се придържа към „същите стабилни принципи“, докато еврозоната продължава да бъде разтърсвана от ветровете на търговската война, подета от Вашингтон и американския президент Доналд Тръмп, хаоса на Brexit и спадащия германски износ.

Тя вече повтаря призивите на Драги към правителствата на 19-членния валутен съюз да използват фискалната си свобода, за да подпомогнат икономиката - молба, която тя редовно отправяше и като шеф на МВФ.

„Паричната политика направи много през последните години. Финансовата и икономическата политика трябва да я допълнят сега “, заяви тя пред германския седмичник Der Spiegel в петък.

Подобни призиви бяха отправени и към Германия – икономическият двигател на Европа.

Тъй като глобалната икономическа перспектива се влошава, наблюдателите се надяват, че това може да се промени по време на мандата на Лагард, която счита Ангела Меркел за "скъп приятел".

Равенството между половете

Свикнала да бъде единствената жена в залата, Лагард се закле да се пребори с различията между половете по високите етажи на ЕЦБ.

„Силно желая да видя повече жени във финансовия свят и да чуя гласовете им“, заяви тя пред Spiegel.

Очаква се скоро към Лагард да се присъедини и уважаваният германски икономист Изабел Шнабел, която преминава през процеса на номиниране.

Те могат да се окажат единствените две жени в съвета и борда на банката.

Лагард също си е поставила за цел да общува по-ясно, обещавайки, че „ще доближи ЕЦБ и нейната парична политика до широката общественост“.

По отношение на промените в климата Лагард вижда простраство за подобрение.

Основният мандат на ЕЦБ е „ценовата стабилност, разбира се… (но) изменението на климата и рисковете за околната среда са критични“, подчерта Лагард.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Това е бабето при, което ЕЦБ ще фалира и ще хвърли бялата кърпа!

Италианския мишкунин се измъква, точно преди да започнат процесите. Има си късмет човека! Така или иначе дори и Драги с нищо не е виновен. Той так аили иначе е скъпоплатен изпълнител, на определена воля и задачи.

Проекта Евро се насочва към горещата си фаза. 2012г. много хора смятаха, че потенциално крах бе възможен, но реално, не бе настъпъл момента, слоновете в стъкларския магазин, в лицето на Италия, Испаня, Франция, да се раздвижат както трябва.

Още от Европа
Европейските борсови индекси затвориха сесията на зелена територия